Νέα κόμματα και κυβερνήσεις συνεργασίας

Στο ΠΑΡΟΝ της Κυριακής, την προηγούμενη εβδομάδα, δημοσιεύθηκε μία νέα πανελλαδική έρευνα της εταιρείας RASS (τηλεφωνική, σε δείγμα 1.501 ατόμων, σταθμισμένο, 21-25/5/2007) όπου, μεταξύ άλλων, προκύπτει το συμπέρασμα ότι 45,7% των ερωτούμενων πολιτών θέλει την ίδρυση νέου κόμματος και το 55,5 πιστεύει σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Ανάμεσα σε αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει να δημιουργηθεί νέο κόμμα, τα ποσοστά της προτιμώμενης πολιτικής κατεύθυνσης είναι:

Αριστερά: 13,5 – Κεντροαριστερά: 31,5 – Κέντρο 14,8 – Κεντροδεξια: 17,7 – Δεξιά: 8,2 – ΔΓ/ΔΑ: 14,3

Το συμπέρασμα αυτό έρχεται λίγο καιρό μετά την έρευνα της ALCO για τη Φιλελεύθερη Συμμαχία, όπου το 24,3% θα ψήφιζαν ένα νέο κόμμα το οποίο θα συνδύαζε τον οικονομικό με τον πολιτικό φιλελευθερισμό, απαντώντας θετικά σε ερώτημα ψήφου σε κόμμα με πολιτικές θέσεις της ΦΣ.

Το καινούργιο που προκύπτει είναι η αποδοχή των κυβερνήσεων συνεργασίας από το μισό περίπου (και λίγο παραπάνω) του εκλογικού σώματος. Μέχρι σήμερα τα κόμματα εξουσίας «πιπίλιζαν» την αναγκαιότητα των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, καταγγέλλοντας τους οπαδούς της απλής αναλογικής ως τυχοδιώκτες και μακράν του λαϊκού αισθήματος. Αν το εύρημα της έρευνας επαληθευθεί, αναιρείται ένα κρίσιμο επιχείρημα των οπαδών των μονοκομματικών κυβερνήσεων: αυτό της λαϊκής θέλησης.

Αλλάζουμε σελίδα;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s