Το μεγάλο έγκλημα σε βάρος της Αθήνας


Από την Καθημερινή διαβάζω (λίγο ετεροχρονισμένα) το άρθρο του Στέφανου Μάνου για το μεγαλεπήβολο – αλλά άτολμο – σχέδιο της Κυβέρνησης (που άργησε 3 χρόνια) για το Ελληνικό. Η περιγραφή μιας ρηξικέλευθης εναλλακτικής λύσης από τον Στέφανο Μάνο είναι καταλυτική. Παρότι όλες αυτές οι προτάσεις είναι κεντρικά σχεδιασμένες, η πρόταση του ΣΜ είναι μια λύση που δίνει απάντηση στα προβλήματα όλων των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, αντί να ευνοήσει μόνο τους κατοίκους των γύρω περιοχών ( και για αυτό δεν πρόκειται να το δεχτούν):

«Του Στεφανου Μανου

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου έκτασης τουλάχιστον 5.000 στρεμμάτων στον χώρο του παλαιού αεροδρομίου. Την ίδια ανακοίνωση είχε κάνει τον Φεβρουάριο 2001 ο κ. Σημίτης και την επανέλαβε τον Απρίλιο 2003. Το εντυπωσιακό στοιχείο στις δηλώσεις Σημίτη ήταν ότι έτσι η Αθήνα θα αποκτήσει το μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης.

Με δηλώσεις μου τον Φεβρουάριο 2001 και το 2003 προέβαλα έντονες αντιρρήσεις στην επιχειρούμενη παρέμβαση.

Νεόπλουτη ματαιοδοξία

Ελεγα τότε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει 5.000 στρέμματα του αεροδρομίου του Ελληνικού σε μητροπολιτικό πάρκο ήταν μια απίστευτη επίδειξη ματαιοδοξίας νεόπλουτων και τρανή απόδειξη βαθιάς πνευματικής κούρασης.

Αν κάτι χρειάζεται η πρωτεύουσα είναι να δημιουργηθούν 20-25 κήποι των 100 στρεμμάτων (ή και περισσότεροι μικρότεροι) στις διάφορες πυκνοκατοικημένες περιοχές. Τέτοιους κήπους –κοντά στο σπίτι τους– χρειάζονται οι μητέρες με τα παιδιά τους και όχι ένα απροσπέλαστο και άρα άχρηστο γι’ αυτές μεγαλεπήβολο πάρκο στα προάστια.

Τα χρήματα για την απόκτηση των εκτάσεων αυτών μπορούν να προέλθουν από ένα μέρος του Ελληνικού.

Αν η κυβέρνηση θέλει οπωσδήποτε να έχει το μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης δεν έχει παρά να φροντίσει να γίνουν πάρκο οι καμένες υπώρειες του Υμηττού (πριν ανεχθεί την αυθαίρετη δόμησή τους) και η κορυφή του Υμηττού (αφού δημιουργηθούν 2-3 τελεφερίκ) όπου σήμερα υπάρχει ένα πάρκο αυθαίρετων κεραιών (πάρκο του υπουργού Επικρατείας και ΜΜΕ). Δήλωσε ο κ. Σουφλιάς ότι στο πάρκο του αεροδρομίου θα φυτευτούν 36.800 δέντρα και 17.500 θάμνοι (sic). Αν οι αριθμοί είναι σωστοί (αναλογούν 7 δέντρα και 3 θάμνοι σε κάθε στρέμμα πάρκου), το νέο πάρκο θα μοιάζει περισσότερο με τοπίο της Αριζόνα και όχι με σκιερό κήπο. Η καθολική αναδάσωση του Υμηττού που θα απαιτήσει τη φύτευση ενός και πλέον εκατομμυρίου δέντρων θα ήταν ένα απείρως χρησιμότερο για την υγεία και την αναψυχή των Αθηναίων έργο από το κακής έμπνευσης μεγαλεπήβολο και εν πολλοίς άχρηστο πάρκο στο αεροδρόμιο.

Είκοσι Κήποι

Επειδή από τότε που έκανα τις δηλώσεις αυτές, πέρασαν χρόνια χωρίς να γίνει τίποτε, ήλπιζα ότι πρυτάνευσαν ωριμότερες σκέψεις. Προφανώς έκανα λάθος.

Σήμερα, παραθέτω πάλι τα στοιχεία:

B Η έκταση του παλαιού αεροδρομίου είναι 5.200 στρέμματα. Αν το 50% της έκτασης δοθεί σε κοινή χρήση (1.600 στρέμματα για δρόμους και πλατείες και 1.000 στρέμματα για πάρκα και κήπους), τα υπόλοιπα 2.600 στρέμματα ως οικοδομήσιμα οικόπεδα έχουν αξία που με βεβαιότητα υπερβαίνει τα 4,0 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για να έχει κανείς ένα μέτρο σύγκρισης, σημειώνω ότι το οικοδομήσιμο τμήμα του Παλαιού Ψυχικού δεν υπερβαίνει τα 2.100 στρέμματα (το σύνολο της έκτασης του Π. Ψυχικού μαζί με τους κοινόχρηστους χώρους είναι 2.776 στρέμματα).

B Το ποσό των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ αρκεί για την απαλλοτρίωση 20 εκτάσεων των 100 στρεμμάτων στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας και τη διαμόρφωσή τους σε ισάριθμους κήπους. Η Κυψέλη μπορεί να αποκτήσει Κήπο. Το ίδιο και ο Κολωνός, το Περιστέρι, το Αιγάλεω κ.ο.κ.

Οι οικονομικές συνέπειες της παρέμβασης στην αξία της γης είναι τεράστιες. Ας αναλογιστεί κανείς τις αξίες των ακινήτων επί της οδού Ηρώδου Αττικού και ας σκεφτεί ότι θα υπάρχουν 4 τέτοιοι δρόμοι γύρω από κάθε νέο κήπο που θα δημιουργηθεί. Ογδόντα δρόμοι με πρόσωπο σε Εθνικό Κήπο.

Η αξία της γης στο Ελληνικό θα είναι η υψηλότερη σε όλο το Λεκανοπέδιο. Διότι πουθενά στο Λεκανοπέδιο δεν θα προσφέρεται γη για οικοδόμηση με καλύτερες συνθήκες. Παραθαλάσσια, με σύγχρονη πολεοδόμηση, με συντελεστή δόμησης 0,2 το μισό του Σ.Δ. της Εκάλης, με υπόγειες όλες τις κοινωφελείς υπηρεσίες (ηλεκτρικό, τηλέφωνο, γκάζι, κεραίες τηλεόρασης, κ.λπ.), με πρόβλεψη για οργανωμένη στάθμευση, με πάρκα έξω από τις κατοικίες στην πρωτοφανή αναλογία 1 στρέμμα πάρκο για κάθε 2,6 στρέμματα οικόπεδο, που και αυτό θα είναι πράσινο λόγω του εξαιρετικά χαμηλού συντελεστή δόμησης, κ.λπ.

Γενική αναβάθμιση

Η δημιουργία ενός νέου «προνομιούχου» προαστίου και η κατακόρυφη αναβάθμιση είκοσι περιοχών του Λεκανοπεδίου (εκεί όπου θα δημιουργηθούν οι νέοι Κήποι) θα δώσει διέξοδο υψηλής ποιότητας κατοικίας στις ομάδες του πληθυσμού που την αναζητούν.

Οι κοινωνικές αυτές ομάδες σήμερα είναι υποχρεωμένες είτε να πιέζουν προς τα πάνω τις τιμές στις υπάρχουσες «καλές» περιοχές, είτε να πιέζουν τους πολιτικούς τους φίλους για να επιτραπεί η καταστρεπτική τσιμεντοποίηση της περιοχής των Μεσογείων, καθώς και των δασών του Λεκανοπεδίου.

Αυτά είναι τα στοιχεία. Ομολογώ ότι δεν κατανοώ τη στάση των Δημοτικών Αρχών της πρωτεύουσας. Ενώ έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν κυριολεκτικώς τη ζωή των κατοίκων προς το πολύ καλύτερο, αδιαφορούν και ανέχονται τον πρωτοφανή αβδηριτισμό της κυβέρνησης.

Τέτοιες ευκαιρίες για την αναμόρφωση μιας ολόκληρης πόλης δεν ξαναπαρουσιάζονται και όλοι έχουμε καθήκον να βλέπουμε και λίγο πιο πέρα από τη μύτη μας.

Στον κ. Καραμανλή θα ήθελα να πω ότι η δημιουργία στην πρωτεύουσα 20 Κήπων, αδάπανα για τους πολίτες της, θα του εξασφάλιζε πολύ ασφαλέστερη θέση στην Ιστορία απ’ ό,τι τα αμφιβόλου σημασίας άλλα «επιτεύγματά» του»

Μπορεί να έχω τις επιφυλάξεις μου για τον Στέφανο Μάνο, αλλά νομίζω ότι είναι ένας από τους λίγους Έλληνες πολιτικούς που μπορούν και σκέφτονται «έξω από το κουτί», προτείνοντας λύσεις έξω από την πεπατημένη…

ΥΓ: Στην πορεία βρήκα και αυτό το άρθρο-σχόλιο, για το ίδιο θέμα. Αξίζει να του ρίξετε μια ματιά ως μια πιο συμβατική και προσγειωμένη άποψη (παρότι σε αρκετά σημεία διαφωνώ)…

Advertisements

4 thoughts on “Το μεγάλο έγκλημα σε βάρος της Αθήνας

 1. Σύμμαχε, χάρηκα που το σχόλιο μου στο άρθρο του Μάνου ήταν η αφορμή να σε γνωρίσω καλύτερα.
  Και αν μπορώ να σε βοηθήσω στα σημεία που διαφωνείς πολύ ευχαρίστως,
  😉

 2. Πραγματι και γω διαφωνω με την αποψη του Στεφανου Μανου (κατα αλλα συμπαθη πολιτικου).
  Η εμπειρια και η μελετη της Ιστοριας μας (που ευκολα ξεχνουμε),διχνει οτι οταν υπαρχει μαι πραγματικα καλη ιδεα ΠΑΝΤΑ (σαν αντιπερισπασμος) βγαινουν δηθεν και καπιοες αλλες συμφερουσες ιδεες με σκοπο να πολυδιαπασουν την κοινη γνωμη και τελικα να μας μπερδεψουν και να μην ξερουμε τι θελουμε.Ομως οι δημοτες των γυρω περιοχων που ετρωγαν στην μαπα τοσα χρονια τις ΒαΣΕΙς και το αςεροδρομιο τωρα θελουν ΜΟΝΟ ΠΡΑΣΙΝΟ…..για περπατημα,οξυγονο,βολτα,αναψυχη. τιποτα περισσοτερο τιποτα λιγοτερο…..και αν θελουμε να τα αναγουμε ολα σε αριθμους νομιζω σε λιγα χρονια το λιτρο του καθαρου αερα θα στοιχιζει παραπανω απο το τετραγωνικο ενος διαμερισματος!!!

 3. Ο Μάνος κάνει δυο αυθαιρεσίες. Η μια είναι στον υπολογισμό των πιθανών εισπράξεων από την οικοπεδοποίηση του Ελληνικού και η άλλη στο κόστος εξαγοράς των ελεύθερων χώρων. Το δεύτερο το υπολογίζει σε 2εκ./στρέμα, ενώ στις περισσότερες περιοχές ξεπερνάει τα 7 εκ. Επίσης θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και το τεράστιο πρόβλημα του ξεσπιτώματος εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που θα πρέπει να μετακομίσουν εκτός λεκανοπεδίου. Κι επίσης να πρσθέσω και τη συνήθη ελληνική γραφειοκρατία. Θα δημιουργήσουν δηλ. κάποιο φορέα για την αξιοποίηση του Ελληνικού, θα προσλάβουν μερικές χιλιάδες υπαλλήλους, εξοπλισμό, γραφεία, μελέτες επιλογής περιοχών, κλπ κλπ. και στο τέλος δε θα μείνει τίποτα.

  Οπότε, καλύτερα κάντε πάρκο ολόκληρο το Ελληνικό, γιατί αυτό θα μας μείνει στα σίγουρα. Ακόμα και με 7 δένδρα στο στρέμα. Οι επόμενες γενιές ίσως φυτέψουν περισσότερα.

  Κι αν θέλουμε πάρκα στις γειτονιές, ας βάλουμε έναν περιβαλλοντικό φόρο στα καύσιμα στα πρατήρια της Αττικής, που θα πηγαίνει ΜΟΝΟ για δημιουργία και συντήρηση πάρκων. Π.χ. 10 λεπτά στο λίτρο. Έτσι μαζεύουμε 150 εκ. το χρόνο, και φτιάχνουμε παπάδες. Αν φυσικά θέλουμε.

 4. Ο ΣΜ έκανε μια πρόταση, νομίζω αρκετά σοβαρή. Εμείς στη ΦΣ την αναλύσαμε και καταλήξαμε σε μια λίγο διαφορετική επιλογή, βασισμένη όμως στην αρχή του ίσου μεριδίου οφέλους για όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Μπορεί να τις βρεις σε αρκετά post σε αυτό το blog.
  Επιπλέον, ο φίλος Γιάννης Παγιασλής έστειλε πρόσφατα στο Βήμα της εξής επιστολή πρόταση:
  Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την συζήτηση για την αξιοποίηση των 6000 στρεμμάτων στο Ελληνικό.
  Είναι εντυπωσιακή έλλειψη φαντασίας που χαρακτηρίζει την συζήτηση και το διαφαινόμενο αδιέξοδο.
  Κι’ όμως είναι η ευκαιρία να λυθούν παράλληλα σημαντικά προβλήματα της Αθήνας
  Αυτό μπορεί να γίνει με την χρήση δικαιωμάτων περιβάλλοντος που εκχωρούνται σε όλους τους Δήμους της Αττικής (με βάση πληθυσμιακά κριτήρια) τα οποία μπορούν να είναι πολλαπλά σε Δήμους που φιλοξενούν ΧΥΤΑ, και τους Δήμους του Θριασίου.
  Η πρόταση είναι η ακόλουθη
  1.-Το κράτος προχωρεί με διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό στην δημιουργία πολυδύναμου οικολογικού πάρκου με σημαντικές καλύψεις πρασίνου αλλά και εμπορικές χρήσεις αναψυχής, πολιτισμού κα.
  2.-Ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να προβλέψει τις χρήσεις και τις αναλογιστικές μελέτες αξιοποίησης
  3.-Τα κέρδη από την προκύπτουσα χρήση παρέχονται δίδονται στους Δήμους με βάση τα δικαιώματα τους, με την υποχρέωση να τα αξιοποιήσουν μόνο για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής τους.
  4.-Αν οι Δήμοι της περιοχής θέλουν να αξιοποιήσουν περισσότερους χώρους από αυτούς που τους αναλογούν ,μπορούν να αγοράζουν δικαιώματα από άλλους Δήμους.
  Η προτεινόμενη λύση της Κυβέρνησης (οικοδόμηση μέρους του χώρου) προκαταλαμβάνει εκ των προτέρων πιθανά σχέδια αξιοποίησης και δημιουργεί καχυποψίες για «αλόγιστη τσιμεντοποίηση».
  Η αντιπρόταση για την άμεση δημιουργία μη κερδοσκοπικού «χώρου πρασίνου» στην ουσία πριμοδοτεί με εντυπωσιακά οικολογικά και οικονομικά πλεονεκτήματα μια από τις προνομιούχες περιοχής της Αττικής. Μάλιστα η πρόταση αυτή αποδέχεται εκ των προτέρων την εσαεί χρηματοδότηση του χώρου από τον προϋπολογισμό. Θα έχουμε την έμμεση οικολογική αναβάθμιση των προνομιούχων από τους πόρους των πολλών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s