Ανοιχτή επιστολή στον Κώστα Λαλιώτη

Αξιότιμε κύριε Λαλιώτη,

Σε ένα από τα προεκλογικά τηλεοπτικά σποτ που διαφημίζουν το κόμμα σας, πρόσεξα ότι κάποιος από το επιτελείο σας είχε τη φαεινή ιδέα να χρησιμοποιήσει την φράση «είμαστε αποφασισμένοι» σε συνδυασμό με μία χαρακτηριστική φωτογραφία από τη σιωπηλή «διαδήλωση με τα μαύρα» που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος την Τετάρτη 29 Αυγούστου του 2007 με αφορμή τις πρόσφατες πρωτοφανείς πυρκαγιές που σάρωσαν την Ελλάδα. Μια διαδήλωση που απευθυνόταν στο σύνολο του ενεργού πολιτικού στερεώματος.

Επειδή τυγχάνει να είμαι ένας από τους συμμετέχοντες αυτής της συγκέντρωσης,

επειδή ούτε εμείς ούτε κανείς άλλος κάλεσε ποτέ το ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει στη διοργάνωση,

επειδή ούτε εμείς ούτε κανείς άλλος κάλεσε ποτέ οποιοδήποτε άλλο κόμμα να συμμετάσχει στη διοργάνωση,

επειδή ούτε εμείς ούτε κανείς άλλος κάλεσε οποιαδήποτε οργανωμένη ομάδα να συμμετάσχει στη διοργάνωση,

επειδή η συγκέντρωση ήταν μια αυθόρμητη πολιτική σιωπηλή διαμαρτυρία πολιτών και όχι πολιτικών ή οργανωμένων συμφερόντων

επειδή επιπλέον δεν πήρε το μάτι μου κανένα από τα στελέχη σας να περιφέρεται εκείνο το απόγευμα ντυμένο στα μαύρα (ή έστω στα πράσινα),

θα σας παρακαλούσα να αποσύρετε άμεσα το εν λόγω διαφημιστικό σποτ.

Η κίνησή σας αυτή αποτελεί άμεσο σφετερισμό της εν λόγω πρωτοβουλίας, ενώ ταυτόχρονα συγχέει την ελεύθερη διαμαρτυρία Ελλήνων πολιτών με τις κομματικές σας θέσεις – κίνηση χαμηλού πολιτικού ήθους ανεξαρτήτως εκλογών.

Παρακαλούμε να αποσυρθεί άμεσα το συγκεκριμένο πλάνο και οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια σας που μετατρέπει την ανεξάρτητη αυτή διαμαρτυρία προς το σύνολο του πολιτικού κόσμου, τους συμμετέχοντες και τους σκοπούς της, σε στοιχεία φτηνής αντιπολιτευτικής πρακτικής αμφισβητούμενου φιλελευθερισμού.

Οι κινήσεις σας είναι ενδεικτικές της πολιτικής σας.

Μετά τιμής,

Θοδωρής Καραουλάνης (διατηρώντας τον χαρακτηρισμό του ελεύθερου πολίτη)

Υ.Γ. Για αποφυγή τυχόν παρερμηνειών, δεν ισχυρίζομαι ότι ανάμεσα στους συγκεντρωθέντες δεν υπήρχαν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, ούτε φυσικά ότι η κινητοποίηση της Τετάρτης 29/8/07 εξέφραζε κατ’ αποκλειστικότητα τις θέσεις κάποιου κόμματος.

Θεωρώ απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό, άνθρωποι που δεν είχαν την παραμικρή ανάμειξη σ’ αυτή την ιστορία να καρπώνονται προεκλογικά οφέλη από μία αυθόρμητη, μαζική και υπερκομματική διαμαρτυρία πολιτών για το μείζον θέμα του περιβάλλοντος.

Advertisements

5 thoughts on “Ανοιχτή επιστολή στον Κώστα Λαλιώτη

 1. Αν μιλάς για αυτό το video, νομίζω ότι υπερβάλεις.

  Ξεκινάει και λέει «Είναι η ώρα να είμαστε…»
  Συνεχίζει μία σειρά από slides τα οποία δείχνουν στο μισό μία εικόνα-συμβολισμό και δίπλα την ερμηνεία. Δείχνει π.χ. Ακρόπολη (δεν είναι από τα έργα που έγιναν επί ΠΑΣΟΚ!) και δίπλα «περίφανοι». Δείχνει ένα παιδάκι με σωσίβιο και λέει «ασφαλείς». Και δείχνει μία φωτογραφία από την τελευταία συγκέντρωση στο Σύνταγμα και λέει «αποφασισμένοι».

 2. Παναγιώτη, για αυτό μιλάω και νομίζω ότι δεν υπερβάλλω καθόλου. Στην ενότητα «είναι η ώρα να είμαστε» το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί φωτογραφίες από μοντέλα και τοποθεσίες, αγορασμένα για αυτή τη χρήση. Οι συγκεντρωμένοι όμως, παρότι κάποιος τους τράβηξε φωτογραφία, δε νομίζω ότι συμφωνούν να χρησιμοποιούνται για τους συμβολισμούς που επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει. Σίγουρα συμφωνούν στο συμβολισμό που ο καθένας μόνος τους δίνει στη συμμετοχή του και δε νομίζω ότι εκχωρεί σε κανέναν αυτό το δικαίωμα. Τουλάχιστον αυτά ισχύουν για εμένα, και για αυτό δημοσίευσα το συγκεκριμένο post και έστειλα τα αντίστοιχα emails. Αναμένω την απάντηση βέβαια, αλλά δεν ευελπιστώ σε ιδιαίτερη ευαισθησία…

  Σημείωσε επίσης ότι πολλοί από τη φιλελεύθερη Συμμαχία πήγαμε σε αυτή τη σιωπηλή διαδήλωση, όμως δε βγήκαμε να το διαφημίσουμε, ώστε να μπορεί κάποιος να το θεωρήσει καπέλωμα. Και γνωρίζεις ότι εμείς έχουμε μια τελείως διαφορετική προσέγγιση στα θέματα περιβάλλοντος, οπότε δεν καλυπτόμαστε ως άτομα ούτε καν από το «γενικώς αντιληπτό» μήνυμα, οπότε δεν εκχωρούμε την ερμηνεία της συμμετοχής μας σε κανέναν. Αντιθέτως, το επίσημο ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί εικόνες που δεν του ανήκουν ούτε καν ως κοινή αγωνία…

  Άλλωστε δεν είμαι ο μόνος. Μπορείς να ρωτήσεις αν το ΠΑΣΟΚ έχει λάβει ήδη και άλλα αντίστοιχα μηνύματα στην κεντρική του ηλεκτρονική διεύθυνση ή/και άλλες, προς επιβεβαίωση.
  Δες επίσης: http://www.anadasosi.blogspot.com/

 3. @fileleftheros:

  Το spot δεν λέει ότι το ΠΑΣΟΚ οργάνωσε την συγκέντρωση. Το σποτ λεεί ότι «ήρθε η ώρα να είμαστε…» και στο «αποφασισμένοι» δείχνει μία εικόνα της συγκέντρωσης. Όπως το καταλαβαίνω εγώ το σποτ θεωρεί την συγκέντρωση συμβολισμό του «αποφασισμένοι». Η φωτογραφία σίγουρα έχει αγοραστεί, πρόσωπα δεν διακρίνονται.

  Σε καμία περίπτωση δεν είναι «καπέλωμα» (δηλ. ιδιοποίηση). Θα έλεγα περισσότερο «αναγνώριση», με την έννοια ότι το συγκεκριμένο σποτ αναγνωρίζει οτι κάτι έγινε εκεί, κάτι εκφράστηκε, το οποίο δεν αγνοείται από το ΠΑΣΟΚ.

  ΙΣΩΣ η διαφωνία μας να αναδεικνύει μία βαθύτερη ιδεολογική διαφορά. Είναι η απάντηση στην ερώτηση, «αν κάτι δεν ανήκει σε κάποιον συγκεκριμένα, μπορούν να το χρησιμοποιούν όλοι ή δεν μπορεί να το χρησιμοποιεί κανένας;»

 4. @vrypan
  Όσον αφορά το spot προφανώς εγώ και εσύ καταλαβαίνουμε και εισπράττουμε διαφορετικά μηνύματα. Κάνοντας την παραδοχή ότι κανένας μας δεν είναι αντικειμενικός, διότι εσύ δουλεύεις στο ΠΑΣΟΚ και εγώ κατεβαίνω υποψήφιος με τη Φιλελεύθερη Συμμαχία που έχει διαφορετικές απόψεις, μπορούμε να εξετάσουμε όχι τις προθέσεις αλλά τα αποτελέσματα του μηνύματος του spot. Όσον αφορά εμένα, αν το νόημα που υποστηρίζει ότι έχει το βίντεο ισχύει, σίγουρα απέτυχε, διότι κατάλαβα άλλο πράγμα και μου γέννησε μια τελείως αρνητική και απορριπτική διάθεση. Σε πρώτη ανάλυση λοιπόν το σποτ απέτυχε, διότι από τους δύο μας έπεισε εσένα που ήδη σε είχε πείσει (δεν ήσουν λοιπόν κοινό στόχος) και εμένα με έδιωξε ακόμη μακρύτερα.
  Αλλά έστω ότι ούτε εγώ, δηλαδή ένας οπαδός/στέλεχος άλλου μικρού κόμματος δεν είμαι κοινό στόχος. Την ίδια άποψη με εμένα έχουν και άλλοι μπλόγκερς, όπως θα δεις στην ανωτέρω παραπομπή και στον nefelikas. Αυτοί, ως πολίτες, δεν τεκμαίρονται ως κοινό στόχος; Και αυτοί προσβλήθηκαν και απαίτησαν την απόσυρση του βίντεο ή/και της συγκεκριμένης εικόνας. Άρα ο σκοπός απέτυχε και προς αυτό το κοινό. Το ερώτημα λοιπόν είναι: αν όσοι συμμετείχαν στη διαδήλωση έχουν παρόμοια με εμάς στάση, ποιους κερδίζει αυτή η αναφορά; Προφανώς κάποιους από τα εκατομμύρια Ελλήνων που δε συμμετείχαν. Δηλαδή με μέσο το συγκεκριμένο βίντεο το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται σε ένα κοινό που το αφορά η συγκεκριμένη διαμαρτυρία για να «χτυπήσει» το θυμικό του, που ευαισθητοποιείται από τη συγκεκριμένη εικόνα. Ειλικρινά, το ίδιο έργο το έχω δει πολλές φορές από τα εκλογικά επιτελεία που ηγείται ο Κώστας Λαλιώτης. Αυτή τη φορά όμως, έχοντας αίσθηση συμμετοχής και συνιδιοκτησίας (έστω 1 δεκάκις χιλιοστού), αντέδρασα, και νομίζω δικαιολογημένα.
  Όσον αφορά το ιδεολογικό θέμα, όντως νομίζω ότι έχουμε διαφορές. Θα χαρώ πολύ να τις συζητήσουμε μετά τις εκλογές, που θα μπορούμε να κάνουμε αναλυτική συζήτηση με άνεση χρόνου. Σε ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σου και για το ότι θέλησες να μοιραστείς μαζί μου τις εντυπώσεις…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s