Φοβούνται τα μεγάλα κόμματα τους «μικρούς» και τους πολίτες;

Φοβούνται τα μεγάλα κόμματα τους «μικρούς» και τους πολίτες;

Λαλιώτης: «χρέος μου να απολογηθώ»

(από το ΠΑΡΟΝ της Κυριακής 30 Σεπτεμβρίου 2007)

Φαίνεται ότι τους τελευταίους μήνες τα κόμματα έχουν αποκτήσει μια νέας μορφής ευαισθησία στις διαμαρτυρίες πολιτών που τους αφορούν. Αρκετοί πολίτες, κυρίως νεότερης ηλικίας, φαίνεται ότι βρίσκονται στο διαδίκτυο και οργανώνουν διαμαρτυρίες που ξεκινούν από απλές δημοσιεύσεις στις ιστοσελίδες και τα ιστολόγιά τους και φθάνουν μέχρι μαζικές επιστολές διαμαρτυρίας και διοργάνωση εκδηλώσεων ή συγκεντρώσεων. Παλαιότερα τα κόμματα και η κυβέρνηση ανέθεταν σε κάποιον χαμηλόβαθμο υπάλληλο ή σύμβουλο να χειριστεί τα θέματα και να απαντήσει. Τώρα πλέον βλέπουμε ότι οι ίδιοι οι πολιτικοί ασχολούνται επισταμένως με τα θέματα αυτά. Φαίνεται λοιπόν από τις παρακάτω περιπτώσεις ότι τα κόμματα αρχίζουν πράγματι να λαμβάνουν υπόψιν τους τις διαδικτυακές κινήσεις και διαμαρτυρίες.

Η περίπτωση Λαλιώτη

Πολλοί ιστολόγοι (blogers) οργάνωσαν και συμμετείχαν, μαζί με πολλούς άλλους, στη σιωπηλή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα στις 29 Αυγούστου για τις φωτιές στα δάση και την απερίγραπτη καταστροφή. Λίγες μέρες πριν τις εκλογές είδαν μια φωτογραφία από την εκδήλωση εκείνη, που ήταν ακομμάτιστη και απέναντι στα κόμματα, σε προεκλογικό σποτάκι του ΠΑΣΟΚ. Ορισμένοι άνθρωποι, πέρα από κόμματα και ιδεολογίες, αντέδρασαν. Δημιούργησαν ένα κείμενο που δημοσίευσαν ο καθένας στο ιστολόγιό του στο διαδίκτυο και το έστειλαν σε διευθύνσεις email του ΠΑΣΟΚ. Ο τίτλος του ήταν «ανοικτή επιστολή στον Κώστα Λαλιώτη», ως υπευθύνου της προεκλογικής καμπάνιας του ΠΑΣΟΚ, όπου τον κατονόμαζαν ως υπεύθυνο του καπελώματος και της ιδιοποίησης της διαμαρτυρίας από το ΠΑΣΟΚ, κατηγορούσαν το Κίνημα για χαμηλό πολιτικό ήθος και ζητούσαν άμεση απόσυρση του σποτ. Προφανώς λόγω της δυναμικής που πήρε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, και παρότι το σποτάκι δεν απεσύρθη, ο Κώστας Λαλιώτης αποφάσισε να απαντήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κώστας Λαλιώτης είπε ότι οι πολίτες είχαν δίκιο και κακώς χρησιμοποίησαν τη συγκεκριμένη φωτογραφία. Είπε επίσης ότι δε συμμετείχε σε επίπεδο παραγωγής στο τελικό σποτάκι που βγήκε αλλά λειτουργούσε στρατηγικά στην καμπάνια. Δεν υπήρχε πρόθεση καπελώματος και ειδικά ο ίδιος δε θα την είχε, μιας και είχε μέλη της οικογένειάς του εκείνη την ημέρα στο Σύνταγμα που του μετέφεραν πλήρως την εικόνα και το κλίμα. Δήλωσε επίσης ότι θεωρεί χρέος του να ζητήσει συγνώμη αν ενόχλησε με το συγκεκριμένο πλάνο και να απολογηθεί για τυχόν καπέλωμα που ένιωσαν οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες, διότι δεν ήταν στις προθέσεις τους. Τέλος σημείωσε ότι για εκείνον το σημαντικό είναι ότι οι άνθρωποι που ήταν υπεύθυνοι για την καταστροφή είναι πάλι στην κυβέρνηση και ότι ορισμένες φορές αναρωτιέται για τις προτεραιότητες και τη λογική των συμπολιτών μας.

Βενιζέλος: «σας εκτιμώ και θέλω την επικοινωνία μαζί σας»

Στο διαδίκτυο δίνεται μάχη τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στους υποστηρικτές του Γιώργου και του Βαγγέλη. Παρότι ο Γιώργος Παπανδρέου προέβλεψε και ξεκίνησε την οργανωμένη πολιτική χρήση του διαδικτύου, φαίνεται ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος του έχει κλέψει την επιτυχία. Το ιστολόγιο του Μπένι βομβαρδίζεται από επισκέψεις και σχόλια, ενώ είναι τακτική η επικοινωνία τους με τους πολίτες που το επισκέπτονται. Από την πλευρά των πολιτών όμως κατηγορείται πρώτον ότι ίσως δεν είναι ο ίδιος που γράφει στο ιστολόγιό του αλλά συνεργάτης του (πράγμα προσβλητικό για την κοινότητα των ιστολόγων), δεύτερον ότι δεν αφήνει ελεύθερο το σχολιασμό των απόψεών του αλλά κάνει λογοκρισία και τρίτον ότι οι απόψεις του γενικόλογες. Επιπλέον τις τελευταίες 2 εβδομάδες δέχθηκε επίθεση σχολίων σχετικά με την εικαζόμενη αλλαγή του επιθέτου του από Τούρκογλου σε Βενιζέλος (συμβάν που έχει αποκτήσει διαστάσεις αστικού μύθου στο διαδίκτυο), γεγονός που ο ίδιος έχει διαψεύσει εγγράφως στο διαδίκτυο και σε εφημερίδες με στοιχεία. Λόγω της «επιτυχίας» του λοιπόν στο Διαδίκτυο ο Βαγγέλης Βενιζέλος είπε ότι εκτιμά τις απόψεις των συμμετεχόντων στη συζήτηση και οργανώνει συνάντηση ιστολόγων προκειμένου να ακούσει από κοντά τα σχόλιά τους και να συζητήσει μαζί τους.

Σουφλιάς: «πρέπει να το χειριστεί αρχικά ο Γενικός»

Μια ακόμη περίπτωση «μικρών» που κάνουν ντόρο, φαίνεται ότι είναι οι Οικολόγοι – Πράσινοι, που υπενθυμίζουμε ότι αναδείχθηκαν 6ο κόμμα στις πρόσφατες εκλογές με 1,05%. Συνήθως οι διαμαρτυρίες των οικολόγων δε λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, θεωρούνται από πολλούς γραφικές και δεν προβάλλονται στα μέσα, με εξαίρεση 1-2 περιβαλλοντικές οργανώσεις. Αυτό φαίνεται ότι αλλάζει, καθώς οι Οικολόγοι αποτελούν τώρα και κομματική δύναμη, έστω και εκτός Βουλής. Την Τετάρτη μέλη των Ο-Π με πανώ, μπετονιέρες, μπουλντόζες (μινιατούρες) και πικέτες, παρουσίασαν έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ (κεντρικά γραφεία Δημοσίων Έργων όπου βρίσκεται σχεδόν μόνιμα ο κ. Σουφλιάς), 50 λόγους για τους οποίους απαιτείται τα θέματα του περιβάλλοντος να μπουν στο κέντρο της πολιτικής. Σκοπός τους είναι να κάνουν μια μεγάλη καμπάνια για τη δημιουργία Υπουργείου Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Αειφορίας (βιωσιμότητας) με ουσιαστικές αρμοδιότητες, μέσα και εξουσία ως πρώτο βήμα για μια νέα πολιτική βιωσιμότητας. Η καμπάνια περιλαμβάνει διάλογο, εκδηλώσεις, συλλογή υπογραφών, αποστολή FAX και email μέχρι να πειστεί η νέα κυβέρνηση ότι πρέπει να προχωρήσει στο αυτονόητο. Αυτή τη φορά λοιπόν ακουστήκαν και σε επικοινωνιακό και σε πολιτικό επίπεδο. Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ (Δημόσια έργα) κ. Δημ. Κατσιγιάννης δέχτηκε 3 μελή αντιπροσωπεία των Ο-Π που παρουσίασε τις προτάσεις τους των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ σχετικά με την ανάγκη τα θέματα του περιβάλλοντος να μπουν στο κέντρο της πολιτικής καθώς και για δημιουργία ενός ξεχωριστού Υπουργείου Περιβάλλοντος. Ο Γεν. Γραμματέας υποσχέθηκε να μεταφέρει τις προτάσεις στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ενώ δεσμεύτηκε να εισηγηθεί συνάντηση του Υπουργού με αντιπροσωπεία του κόμματος για όλες τις θεσμικές αλλαγές που ζητούν. Τέτοιες αλλαγές είναι ο διάλογος με τις περιβαλλοντικές και επιστημονικές ενώσεις, η διαβούλευση με την  Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής και εκθέσεις από ανεξάρτητους οργανισμούς με ευθύνη της Βουλής για τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά αποτελέσματα των διαφόρων πολιτικών.

Αβραμόπουλος: «είμαστε αναποτελεσματικοί»

Η εφημερίδα μας ανέδειξε προ μηνών και τη δύσκολη θέση που βρέθηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ως Υπουργός Υγείας μετά την κινητοποίηση για το θάνατο της Αμαλίας Καλυβίνου από καρκίνο. Υπενθυμίζουμε ότι τότε χιλιάδες πολίτες μέσω διαδικτύου συμμετείχαν στην κινητοποίηση στη μνήμη της Α.Κ. προκειμένου να εξαλειφθεί το φακελάκι και να ξεπεράσουμε ως χώρα το φαινόμενο των «αλμπάνηδων» γιατρών. Μπροστά στο κύμα διαμαρτυρίας και οργής του Ιουνίου, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναγκάστηκε να ασχοληθεί ο ίδιος και να δηλώσει ότι οι πολίτες έχουν δίκιο, ότι η εξουσία φαίνεται ότι αποτυγχάνει, ότι το κράτος είναι αναποτελεσματικό και ότι πρέπει να γίνουν άμεσα αλλαγές στο ΕΣΥ

Αλογοσκούφης: «είναι συκοφάντες»

Αντίθετη είναι η περίπτωση του Γιώργου Αλογοσκούφη. Ο ίδιος και το επιτελείο του πιστεύουν ότι έχουν στοχοποιηθεί από συγκεκριμένους κύκλους που σχετίζονται με ΜΜΕ και προβάλλουν ψευδείς κατηγορίες στο διαδίκτυο σχετικά με υποθέσεις που έχει χειριστεί ο ίδιος ή σύμβουλοί του (ομόλογα, καταπατήσεις δασών κ.α). Τους τελευταίους μήνες όμως κυκλοφορεί ευρύτατα μέσω emails και δημοσιευμάτων ένα βίντεο που δείχνει τον Υπουργό εκ βήματος να μιλάει για «αράπη» σε αντιδιαστολή με «άνθρωπο», γεγονός που έχει προκαλέσει κύμα διαμαρτυριών. Ο κ. Αλογοσκούφης, σε αντίθεση με όλους τους προηγούμενους, αντί να ζητήσει συγνώμη, έβγαλε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές μια άκρως επιθετική ανακοίνωση περί «ανέμων και υδάτων», ενώ προσπάθησε μέσω συνεργατών του στο ΥΠΕΘΟ να κάνει αλλοιώσεις σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες που το προέβαλλαν.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s