επανίδρυση σημαίνει προσλήψεις;

Πάλι επανιδρύεται το ΕΣΥ 

Μια από τις πρώτες δηλώσεις του Υπ. Υγείας, μετά τις εκλογές, ήταν για την επανίδρυση του ΕΣΥ και την πρόσληψη 20.000 περίπου νέων υπαλλήλων.
Μετά 25 σχεδόν χρόνια λειτουργίας του ΕΣΥ,  κατά γενική ομολογία οι υπηρεσίες υγείας που προσφέρει παραμένουν το ίδιο απαράδεκτες με τις παλιές ή χειροτερεύουν. Οι δημόσιες δαπάνες –τα χρήματα των φορολογούμενων- για την υγεία αυξάνονται συνεχώς χωρίς να βελτιώνεται καμμιά από τις παραμέτρους του συστήματος (οι άνθρωποι, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τα κτίρια, τα μηχανήματα).

Η μόνη διαδικασία που λειτουργεί επιτυχώς όλα αυτά τα χρόνια, είναι η συνεχής πρόσληψη υπαλλήλων. Οι υπάλληλοι αυτοί προσλαμβάνονται κατά κανόνα ως συμβασιούχοι, χωρίς κριτήρια και αξιολόγηση, για θέσεις ανάγκης –συνήθως νοσηλευτικές-. Στη συνέχεια με διάφορους τρόπους μονιμοποιούνται, μετακινούνται σε θέσεις διοικητικές ή σε άσχετες υπηρεσίες και ο φαύλος-κύκλος ‘προσλήψεις, μονιμοποιήσεις, μετατάξεις, νέες προσλήψεις’, επαναλαμβάνεται.
Έτσι έχει παγιωθεί ένα άδικο καθεστώς όπου όλοι οι πολίτες πληρώνουν για άθλιες υπηρεσίες υγείας που τελικά δε χρησιμοποιούν. Δηλ. μέσω της φορολογίας πληρώνουν όλοι ομοιόμορφα για τα κρατικά νοσοκομεία που μπορεί κάποιοι να μη χρησιμοποιήσουν ποτέ στη ζωή τους. Από την άλλη όσοι τελικά από ανάγκη-μη αντέχοντας τις άθλιες συνθήκες ή την τεράστια αναμονή- επιλέξουν ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, τις ξαναπληρώνουν.
Η Φιλελευθερη Συμμαχία προτείνει η δημόσια δαπάνη, δηλαδή τα χρήματα των φορολογούμενων για την υγεία, να μην δίνονται ερήμην τους στα αναποτελεσματικά κρατικά νοσοκομεία αλλά να δίνονται υπό μορφή κουπονιού υγείας στους ίδιους τους πολίτες οι οποίοι θα μπορούν να επιλέγουν τις υπηρεσίες υγείας που θα αγοράσουν με αυτό το κουπόνι.

Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με το ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας που συνιστά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και άλλα φιλελευθερα μέτρα, από τη μια βελτιώνει δραστικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες, μέσω της προτίμησης και της επιλογής των πολιτών και από την άλλη διασφαλίζει ότι κανένας  πολίτης δε θα στερηθεί τις αναγκαίες υπηρεσίες υγείας.

(άρθρο από την ομάδα Κοινωνικής Συνοχής της Φιλελεύθερης Συμμαχίας)

Advertisements

One thought on “επανίδρυση σημαίνει προσλήψεις;

  1. Παράθεμα: επανίδρυση σημαίνει προσλήψεις; | jobgator.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s