Βασανιστήρια και κακομεταχείριση μεταναστών στην Ελλάδα του 2007

«Η αλήθεια μπορεί να είναι πικρή, αλλά πρέπει να ειπωθεί

Αντιγράφω από το in.gr:

Σοκάρει έκθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης PRO ASYL και ομάδας Ελλήνων δικηγόρων για τους μετανάστες, που κατατέθηκε στην ΕΕ, στην Επιτροπή Κατά των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης και στην ελληνική κυβέρνηση.

Σε αυτή περιλαμβάνονται μαρτυρίες περισσότερων από 100 προσφύγων για τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση που υπέστησαν, όταν συνελήφθησαν να περνούν παράνομα τα ανατολικά σύνορα της χώρας.

Όπως γράφει την Τρίτη η εφημερίδα Ελευθεροτυπία, (στο κύριο θέμα με τίτλο ΦΡΙΚΗ ΣΤΟ ΕΛΛΑΝΤΑΝΑΜΟ) οι καταθέσεις των μεταναστών αυτών -ηχογραφημένες, αλλά ανώνυμες προς το παρόν, για λόγους προστασίας τους- περιλαμβάνονται στην ειδική αναλυτική έκθεση με τίτλο Η αλήθεια μπορεί να είναι πικρή, αλλά πρέπει να ειπωθεί.

Στην έκθεση αυτή περιγράφονται λεπτομερώς βασανισμοί μεταναστών με πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα μεθόδους, εικονικές εκτελέσεις, πυροβολισμοί και ξυλοδαρμοί προσφύγων, παράνομες «επαναπροωθήσεις» και απελάσεις ακόμη και ανηλίκων, εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως καταγγέλλεται στη δυσμενέστατη για την Ελλάδα έκθεση, βασικός πρωταγωνιστής στον «πόλεμο» κατά των μεταναστών είναι το ελληνικό Λιμενικό με τις ειδικές μονάδες του. Στόχος, η αποθάρρυνση όσων επιθυμούν να έρθουν στη χώρα μας.

Η έκθεση εκτιμά ότι η Ελλάδα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ να μην αποδέχονται πλέον τις πρακτικές Ελλήνων συνοριοφυλάκων και Λιμενικών.

Σημ. του φιλελεύθερου: Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει πολλές φορές και καθημερινά κατά τη σύλληψη μεταναστών, σε όλη την Ελλάδα. Ειδικά, όπως λέει και η έκθεση, όταν συλλαμβάνονται στα σύνορα λαθρομετανάστες. Αλλά και σε όλη την Ελλάδα η συμπεριφορά των οργάνων της τάξης είναι απαράδεκτη, ακόμη και όταν κάνουν έναν απλό έλεγχο σε νόμιμους μετανάστες. Δεν μπορώ να καταλάβω τι πραγματικά συμβαίνει: όσοι υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας δεν είναι σαν και εμάς τους υπόλοιπους; Στην κοινωνία υπάρχουν σαφώς ρατσιστές αλλά δεν είμαστε όλοι έτσι. Κατά την άποψή μου, ούτε καν οι περισσότεροι. Τι κάνει αλήθεια το σύνολο των ένστολων να συμπεριφέρονται απάνθρωπα και να μην αναγνωρίζουν αυταπόδεικτα δικαιώματα στον «Άλλο»;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s