Οι άμεσες προτεραιότητες για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, σύμφωνα με το ΕΒΕΑ

Τα δέκα θέματα που πρέπει να αποτελέσουν άμεση προτεραιότητα για το υπουργείο Ανάπτυξης στους τομείς του εμπορίου και της προστασίας του καταναλωτή και στα οποία το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών αποδίδει κρίσιμη σημασία, προκειμένου να παραχθεί ένα ουσιαστικό και ωφέλιμο έργο για την ανάπτυξη, για την επιχειρηματικότητα και ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τους καταναλωτές, επισημαίνει ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Χρήστο Φώλια, τον υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Γιώργο Βλάχο και τους Γενικούς Γραμματείς Καταναλωτή, κ. Γιάννη Οικονόμου και Εμπορίου, κ. Δημήτριο Σκιαδά.

Συγκεκριμένα, τα θέματα που το Ε.Β.Ε.Α. θέτει ως πρώτη προτεραιότητα είναι:

Πρώτον: η προώθηση του νέου θεσμικού πλαισίου για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης εμπορικών εταιρειών, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας στην έναρξη των νέων επιχειρήσεων.

Δεύτερον: η υλοποίηση του νέου Εμπορικού Μητρώου και η δημιουργία «υπηρεσίας μιας στάσης» στα Επιμελητήρια της χώρας, που θα επιτρέψει την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των ΜμΕ.   

Τρίτον: η κατακύρωση και άμεση υλοποίηση του διαγωνισμού για το Εθνικό Παρατηρητήριο Εμπορίου, ώστε να συμβάλει στην εις βάθος μελέτη των τάσεων στην αγορά και να καταστήσει ουσιαστικότερη την αρωγή της Πολιτείας στην ανάπτυξη των ΜμΕ.   

Τέταρτον: ο εκσυγχρονισμός και η απλοποίηση της νομοθεσίας για τα προϊόντα που επιτρέπεται να πωλούν οι διάφορες κατηγορίες καταστημάτων. Κάτι τέτοιο θα έχει ως στόχο τη διεύρυνση των δυνατοτήτων τους και την ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Πέμπτον: η κατακύρωση και η υλοποίηση του διαγωνισμού για τη Δημιουργία Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Προμηθειών, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να καταστεί δυνατή η μείωση του κόστους των προμηθειών του Δημοσίου.  

Έκτον: η ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης για την ενοποίηση των ποινών που επιβάλλονται από τους φορείς ελέγχου της λειτουργίας των επιχειρήσεων. Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να επικρατήσουν στην αγορά σαφείς και ενιαίοι κανόνες, που θα καταστήσουν ομαλότερη και πιο δίκαιη τη λειτουργία του ανταγωνισμού.

Έβδομον: η διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ 2007 -2013, με στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικής τους θέσης και την ενίσχυση της βιωσιμότητάς τους στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον. 

Όγδοον: η περαιτέρω στελέχωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και του ΕΦΕΤ, καθώς και η αναβάθμιση τους σε συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές.

Ένατον:  η εντατικοποίηση των ελέγχων για την πάταξη του παραεμπορίου.

Δέκατον: η ανάληψη πρωτοβουλίας από το Υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία ΥΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών, για τη δημιουργία επαρκών χώρων στάθμευσης και επέκτασης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς Σταθερής Τροχιάς, ιδίως προς τις περιφερειακές εμπορικές αγορές και τους μεγάλους εμπορικούς οδικούς άξονες. Στόχος η ισόρροπη και ανταγωνιστική ανάπτυξη των εμπορικών αγορών και των αντίστοιχων ΜμΕ, καθώς και η καλύτερη εξυπηρέτηση του καταναλωτή. 

Σημ. του φιλελεύθερου: είμαστε σίγουροι ότι όλα τα ανωτέρω είναι και στις προτεραιότητες του ΥΠΑΝ; Μπορούν τα Επιμελητήρια όπως είναι είναι σήμερα (ΝΠΔΔ) να φέρουν εις πέρας σοβαρά και επιτυχημένα τις ενέργειες που προτείνουν; Γιατί λείπουν προτάσεις γενικότερης πολιτικής, όπως απόσυρση του κράτους, απορρύθμιση, άνοιγμα επαγγελμάτων, φορολογικά θέματα, δίκαιο ανταγωνισμού, περιορισμός ρυθμιστικών διατάξεων; Πότε θα κρίνουν και θα ελέγχουν με ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους οι επιχειρήσεις το κράτος, αντί να γίνεται το αντίστροφο;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s