Συνέδριο για τη διαφορετικότητα στην εκπαίδευση

Το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας – Εθνική Συντονιστική Επιτροπή της καμπάνιας του Συμβουλίου της Ευρώπης «ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ –ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ»  σε συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις, διοργανώνει Συνέδριο με θέμα «ΑΠΟΔΟΧΗ & ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ – ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΙΔΕΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ» στο πλαίσιο της ανωτέρω εκστρατείας, το οποίο πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη στις 7 με 9 Δεκεμβρίου 2007 με την υποστήριξη και συνεργασία της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σκοπός του συνεδρίου είναι η συγκέντρωση πληροφοριών, η ανάλυση γεγονότων και η απόκτηση συμπερασμάτων ώστε τα αποτελέσματά του να είναι άμεσα χρήσιμα στην άρση των αρνητικών διακρίσεων, τον αποκλεισμό ατόμων και κοινωνικών ομάδων, όπως οι ενέργειες μειωτικής συμπεριφοράς περιγράφονται σε διεθνείς και εθνικές διατάξεις. Οι θεματικές του συνεδρίου περιλαμβάνουν την Τυπική και Άτυπη Εκπαίδευση (εθελοντικές κινήσεις, ΜΚΟ, δια βίου εκπαίδευση) και τις θεωρίες και πρακτικές που ακολουθούνται στην αποδοχή αλλά και τον αποκλεισμό με βάση το φύλο, τη φυλετική ή εθνική καταγωγή, τη θρησκεία, την αναπηρία, τον ερωτικό προσανατολισμό (Συνθήκη του Άμστερνταμ -1997/1999), την οικονομική επιφάνεια, την κοινωνική θέση και τους πρόσφυγες/ μετανάστες.

/AFISA_synedrio_education_OdOi.pdf AFISA_synedrio_education_OdOi.pdf (1.45 MB)
Πιο αναλυτικά, σκοπός είναι να καταγραφούν:

  • Επιστημονικές θεωρίες με αντικείμενο τις αρνητικές διακρίσεις –αποδοχή, αποκλεισμό –ένταξη («αποδοχή και αποκλεισμός – διαδικασίες ένταξης») και σχετική επιστημολογία.
  • «Αποδοχή και αποκλεισμός – διαδικασίες ένταξης» από και σε διδάσκοντες και λοιπό προσωπικό στο χώρο της εκπαίδευσης.
  • «Αποδοχή και αποκλεισμός – διαδικασίες ένταξης» από και σε μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές.
  • «Αποδοχή και αποκλεισμός – διαδικασίες ένταξης»: η στάση και οι δυνατότητες των γονέων και κηδεμόνων, των μαθητικών, σπουδαστικών και φοιτητικών συλλόγων, των συνδικαλιστικών οργάνων των διδασκόντων.
  • Η έρευνα στα Α.Ε.Ι. & Α.Τ.Ε.Ι. για θέματα αποδοχής και αποκλεισμού – διαδικασίες ένταξης.
  • Η διδασκαλία θεμάτων και εννοιών σχετικών με «Αποδοχή και αποκλεισμός – διαδικασίες ένταξης». «Αντιρατσιστικά» μαθηματικά, φυσική κλπ.
  • Διεθνείς ανθρωπιστικές κατευθύνσεις, εμπειρίες και καλές πρακτικές.
  • Ο ρόλος των νέων τεχνολογιών στις διαδικασίες ένταξης.

Για το σκοπό αυτό προσκεκλημένοι είναι επιστήμονες και ερευνητές, συνδικαλιστές από το χώρο των μαθητών, των σπουδαστών, των φοιτητών και των διδασκόντων (διδασκάλων, καθηγητών Μ.Ε., καθηγητών ΑΤΕΙ και ΑΕΙ, Ανοιχτών πανεπιστημίων της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού, ΚΕΚ, χώρου της Δια Βίου Εκπαίδευσης κ.τ.λ).

Σας θυμίζουμε ότι η καμπάνια “all differentall equal” αποτελεί μία πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Διαφορετικότητα, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Συμμετοχή. Το 1995 – 50 χρόνια μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου – το Συμβούλιο της Ευρώπης πραγματοποίησε την ίδια εκστρατεία νεολαίας προκειμένου να ενισχύσει τη δράση ενάντια στο ρατσισμό, τον αντισημιτισμό, την ξενοφοβία και τη μη ανοχή.

Ακόμη και αν έχουν περάσει περισσότερα από 10 χρόνια από την προηγούμενη εκστρατεία, η αγωνία για το ζήτημα υπάρχει και η προσπάθεια ακόμα συνεχίζεται. Για αυτό το λόγο, από τον Ιούνιο του 2006 έως το Σεπτέμβριο του 2007, το Συμβούλιο της Ευρώπης πραγματοποιεί μια νέα εκστρατεία για την Διαφορετικότητα, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Συμμετοχή, βασισμένη στο ίδιο σύνθημα και με το ίδιο λογότυπο που θεωρήθηκε επιτυχημένο.

Στην Ελλάδα φορέας υλοποίησης της εκστρατείας αυτής, από τον Δεκέμβριο του 2006, είναι το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας, όπως προαναφέρθηκε, με τη  συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πολλές δραστηριότητες προς την κατεύθυνση αποδοχής της διαφορετικότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και της προώθησης της συμμετοχής.

Με το παρόν συνέδριο ο στόχος είναι να «κλείσει» η εκστρατεία στην Ελλάδα αφού θα καταγραφούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις και θα αναδειχθούν οι καλές πρακτικές στο χώρο της εκπαίδευσης συμβάλλοντας στην υλοποίηση των στόχων της εκστρατείας.

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου

/Newsletter__synedrio_education_OdOi.pdf Newsletter__synedrio_education_OdOi.pdf (565.12 KB) 


Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s