Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μια ημερομηνία σταθμός

Σήμερα 10 Δεκέμβρη είναι η επέτειος ης Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ένα κείμενο που έθεσε για πρώτη φορά σε ατομικό πλαίσιο τα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Σήμερα η Διακήρυξη, είναι διαθέσιμη σε περισσότερες από 360 γλώσσες, και είναι ίσως το πιο μεταφρασμένο κείμενο του κόσμου. Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τα συντάγματα πολλών κρατών και Δημοκρατιών. Έχει γίνει το μέτρο σύγκρισης του σεβασμού αυτού που αναγνωρίζουμε, ή θα έπρεπε να αναγνωρίζουμε, ως σωστό ή λάθος.

Η Διακήρυξη παραμένει σήμερα το ίδιο επίκαιρη με την ημέρα που υιοθετήθηκε, αλλά οι θεμελιώδεις ελευθερίες που προβλέπει δεν είναι πραγματικότητα για όλους. Πολύ συχνά οι κυβερνήσεις δε διαθέτουν την πολιτική βούληση να εφαρμόσουν τους διεθνείς κανόνες που έχουν αποδεχθεί πρόθυμα. Εμείς, ο καθένας μας με τη συμμετοχή του, μπορούμε να ενισχύσουμε την πολιτική βούληση των κυβερνήσεων, κοντά ή μακριά μας. Μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα δικαιώματα είναι μια ζωντανή πραγματικότητα. Ότι είναι γνωστά και κατανοητά. Ότι τα απολαμβάνουν όλοι και παντού.

Και ας μη ξεχνάμε: τις περισσότερες φορές, αυτοί που χρειάζονται περισσότερο την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι εκείνοι που πρέπει να ενημερωθούν για την Διακήρυξη. Αυτοί που πρέπει να μάθουν ότι η Διακήρυξη υπάρχει γι’αυτούς.

(κείμενο βασισμένο στο μήνυμα του του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ για την Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων)

www.KnowYourRights2008.org

Δείτε εδώ τη Διακήρυξη στα Ελληνικά (html version)

Δείτε εδώ τη Διακήρυξη στα Ελληνικά (pdf version)

Δείτε εδώ τη διακήρυξη σε απλή μορφή (Simple version)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s