Κόσοβο και Μακεδονία

Γράφει ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, σχετικά με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου:

ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΣΤΟ ΑΚΡΑΙΟ ΙΣΛΑΜ

 Η στάση της Δύσης στο Κόσοβο φαντάζει κίνηση αφύσικης εξιλέωσης ορισμένων κέντρων εξουσίας απέναντι στους μουσουλμάνους οπαδούς της Σαρία (ισλαμικού ιερού νόμου). Πολλοί εκτιμούν πως Αμερικανοί και Βρετανοί κυρίως, αλλά και ηγετικοί κύκλοι άλλων ευρωπαικών χωρών, επιμένουν για την ανεξαρτησία των Αλβανών της περιοχής ώστε να βελτιωθεί η εικόνα της Δύσης στον μουσουλμανικό κόσμο. Η προσπάθεια απόσχισης του Κόσοβου από την εθνικά ομοιογενή Σερβία γίνεται με τα μάτια στραμένα στην Σαουδική Αραβία, στο Ιράκ, στο Ιράν, στο Πακιστάν, το Αφγανιστάν και την Ινδονησία. Η ουσία είναι πως κόβεται το έδαφος ενός εθνικού κράτους – το μοναδικό στο οποίο γίνεται κάτι τέτοιο που δεν αποτελούσε συστατικό μέρος παλιάς Συνομοσπονδίας – για την δημιουργία δύο κρατών. Και πιθανότατα θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου…

 

Σχόλιο:

θα ξεπεράσω το γεγονός ότι ένας φιλελεύθερος πολιτικός δεν ακουμπά το θέμα της απεμπόλησης της φιλελεύθερης παράδοσης και της ευρωπαϊκής πρακτικής των μειονοτήτων εντός δημοκρατικών κρατών (ως προοπτική για τη Σερβία, διευκρινίζω).

Θα σημειώσω μόνο ότι στο άρθρο αναφέρεται η δημιουργία ενός νέου κράτους, με απόσχιση εδαφών υφιστάμενου κράτους, ως προϊόν διεθνών συμφερόντων και τρέχουσας στρατηγικής.

Όταν πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε χρόνια τώρα αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο στα Βαλκάνια ως μελλοντικό κίνδυνο για τη χώρα μας σε συνδυασμό με τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία», θεωρούμαστε είτε παρανοϊκοί, είτε γραφικοί, είτε εθνικιστές. Πάντα «ελαφρά τη καρδία» αποδίδονται τέτοιοι χαρακτηρισμοί, διότι το να μπεις σε μια αναλυτική παρόμοια συζήτηση για το μέλλον των Βαλκανίων είναι κουραστικό και για πολλούς βαρετό.

Έχει ο καιρός γυρίσματα…

3 thoughts on “Κόσοβο και Μακεδονία

  1. Συμφωνώ μαζί σου, τον ανδριανόπουλο ποτέ δεν τον συμπαθούσα.

    Πέραν του ότι τα πράγματα είναι περισσότερο πολύπλοκα από το «απόσχιση εδαφών», έχουμε και ένα δεδομένο σε όλη την υπόθεση: Την εγκληματική σφαγή που διέπραξαν οι Σέρβοι.

  2. Για να σου πω την αλήθεια, δεν θα με πολυπείραζε να υπήρχε ένας δομημένος τρόπος με τον οποίο άνθρωποι σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή να κυρήσσουν ανεξαρτησία και να οργανώνονται με τον τρόπο που επιθυμούν. Θα μπορούσαμε, όσοι έχουμε κοινές απόψεις για την κρατική οργάνωση ή δεν αντέχουμε τους υπόλοιπους για οποιοδήποτε λόγο να αγοράζαμε έναν νομό, να κυρήτταμε ανεξαρτησία και να ζούσαμε τις ζωές μας όπως επιθυμούμε, μακρυά από την καταπίεση των υπολοίπων.

    Άλλωστε, το ότι η περιφέρειά μας «Μακεδονία» ή «Ήπειρος» είναι «δική μας» τι ακριβώς σημαίνει για τον καθένα από μας? Γιατί είνα περισσότερο «δική μας» από την Αλσατία ας πούμε? Είναι μόνο ως προς το ότι συνεισφέρουν φόρους στον ίδιο κουμπαρά με εμάς και ότι άνθρωποι από κει υπηρέτουν στον ίδιο στρατό με εμάς που δεν είμαστε εκεί. Κατά τα άλλα, το «δική μας» είναι καθαρά μια ψευδαίσθηση.

    Τέλος, οι δύο περιπτώσεις δεν είναι συγκρίσιμες ούτε πρόκειται να γίνουν στο ορατό μέλλον μιας και η δική μας Μακεδονία «απολαμβάνει» εθνολογικής ομοιογένειας (άσχετα με το πως προέκυψε αυτή…)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s