Ολυμπιακή καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία, σε σχετική ανακοίνωσή της για την σημερινή καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα της Ολυμπιακής εκφράζει τη λύπη της για το νέο αυτό διασυρμό της χώρας, ιδίως γιατί τίποτα δεν δείχνει ότι θα είναι ο τελευταίος.

Οι παράνομες πρακτικές των Ελληνικών κυβερνήσεων είχαν σαν αποτέλεσμα έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 που συνεχίζονται και καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου όπως την παλαιότερη C-415/03 και τη σημερινή C-419/06 που επιβεβαίωσαν παράνομες κρατικές ενισχύσεις προς την Ολυμπιακή από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Το ιστορικό της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος εξιστορείται λεπτομερώς στο σημερινό δελτίο τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ενώ η Νέα Δημοκρατία εποίησε την νήσσα για το θέμα, δεν συνέβη το ίδιο και με το ΠΑΣΟΚ που δια στόματος κ.κ. Ξενογιαννακοπούλου και Τσιόκα καταφέρονται κατά της κυβέρνησης γιατί… δεν διαπραγματεύθηκε αποτελεσματικά το θέμα της Ολυμπιακής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο δε νέος πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Τσίπρας, ως γνήσια αριστερός, κάνει και ένα βήμα παραπέρα επισημαίνοντας ότι οι ο φορολογούμενοι πρέπει να δώσουν και άλλα χρήματα στην Ολυμπιακή γιατί αυτά που έχουν ήδη δώσει αποτελούν ένα πολύ μικρό τμήμα του συνολικού χρέους του Δημοσίου προς αυτήν!

Δεν μας λένε όμως, ούτε η κ. Ξενογιαννακοπούλου ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε μια λέξη για τις διακομματικές παρασιτικές ομάδες που συμμετείχαν στη λεηλασία του δημόσιου αερομεταφορέα όλα αυτά τα χρόνια. Αντίθετα προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες, πάντα στο όνομα της… προόδου, ότι το κρατικό μονοπώλιο στις αερομεταφορές πρέπει να διατηρηθεί, οι παρανομίες να συνεχιστούν και ο φορολογούμενος να συνεχίσει να πληρώνει τα σπασμένα.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία, μόνη και χωρίς εξαρτήσεις αναδεικνύει το αυτονόητο, δηλαδή ότι οι παράνομες κρατικές ενισχύσεις συνιστούν κατάργηση του ανταγωνισμού στις αερομεταφορές. Εάν αυτό γίνει ανεκτό θα υποβαθμίζεται περαιτέρω η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και θα αυξάνει το κόστος τους.

Η διατήρηση του κρατικού μονοπωλίου στις αερομεταφορές θα έχει αρνητικές συνέπειες για την τσέπη του καταναλωτή, τον κρατικό προϋπολογισμό και τον τουρισμό της χώρας, θα αναστέλλει τις επενδύσεις ξένων αεροπορικών εταιρειών στην Ελλάδα και θα μεταθέτει για το μέλλον τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους νέους που πλήττονται από την ανεργία.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θεωρεί την Ολυμπιακή κορυφαίο δείγμα μιας πολιτικής που ευνόησε λίγους προνομιούχους σε βάρος των συμφερόντων της πλειοψηφίας των πολιτών της χώρας. Για τους λόγους αυτούς η Φιλελεύθερη Συμμαχία προτείνει την άμεση ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής στα πλαίσια μιας συνολικότερης απεμπλοκής του κράτους από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα και την εξασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

One thought on “Ολυμπιακή καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

 1. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  της Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνικών Αεροπλάνων ΟΑ (ΕΠΤΑΟΑ)

  Ισχύς ή Δίκαιο κύριε Υπουργέ;
  Τα πραγματικά γεγονότα πίσω από την καταδικαστική απόφαση της 14ης Φεβρουαρίου 2008 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για χορήγηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς την ΟΑ.

  Αθήνα 21-2-2008

  «[…] Η σύγκρουση επίσης ισχύος και δικαίου βρίσκεται πίσω από το διαχρονικό και διεθνές φαινόμενο της διαφθοράς, είτε πρόκειται για το «μαύρο» πολιτικό χρήμα, είτε πρόκειται για τη συναλλαγή της οικονομικής με την πολιτική ελίτ […]». (Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, 08-02-2008)

  Συγκρίνοντας τα πραγματικά γεγονότα, με το περιεχόμενο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το Δ.Σ. της ΕΠΤΑΟΑ επισημαίνει τα ακόλουθα:

  Το κράτος-μέτοχος:
  α) Από την κρατικοποίησή της το 1975 μέχρι σήμερα το κράτος επιβαρύνει το λειτουργικό κόστος του ομίλου της ΟΑ με το κόστος της υποχρεωτικής υλοποίησης διαφόρων κυβερνητικών πολιτικών. Τα χρέη αυτά καταχωρούνται στα λογιστικά της ΟΑ ως δικό της κόστος, συνεπώς ως δικά της ελλείμματα.
  β) αντί το κράτος να επιστρέψει τα τεράστια χρέη του προς την ΟΑ, την παρέπεμψε το 1993 και 1994 στην ΕΕ ως ευρισκομένη υπό πτώχευση και χρήζουσα κρατικής ενίσχυσης η οποία απαγορεύεται από την ΕΕ
  γ) μετά το 1993 το κράτος δεν εκπόνησε καμία μελέτη για τον υπολογισμό των τεράστιων χρεών του προς την ΟΑ παρότι γνώριζε ότι αυτά δεν καταγράφονταν στα βιβλία της.
  δ) απέκρυψε από τους ελεγκτές της ΕΕ το 2002 τα τεράστια χρέη του προς την ΟΑ.
  ε) ουδέποτε επικαλέστηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την ύπαρξη των τεράστιων χρεών.
  στ) απουσίασε από την πρώτη εκδίκαση της σχετικής υπόθεσης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2003 και έχασε ερήμην.
  ζ) ουδέποτε επικαλέστηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τις υποχρεωτικά εκτελεστέες και από την ΕΕ τελεσίδικες αποφάσεις της Ελληνικής δικαιοσύνης του 2006 σχετικά με τα τεράστια χρέη του κράτους προς την ΟΑ.

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση:
  α) υπολόγισε τα μεν λογιστικά της ελλείμματα από το 1975 εως το 1992 (18 έτη) τα δε χρέη του κράτους προς την ΟΑ μόνον από το 1989 εως το 1992 (4 έτη),
  β) κάθε επιστροφή των κρατικών χρεών προς την ΟΑ την βαφτίζει κρατική ενίσχυση,
  γ) δεν απαίτησε από την Ελλάδα την εκπόνηση μελέτης για τον υπολογισμό του ύψους των χρεών του κράτους μετόχου προς την ΟΑ όπως είχε κάνει το 1994 -παρ’όλον ότι ήδη από το 1994 γνώριζε ότι τα χρέη του κράτους προς την ΟΑ καταγράφονται στα βιβλία της ως δικό της κόστος,
  δ) κατά την διάρκεια των ελέγχων που πραγματοποίησε στα βιβλία της ΟΑ το 2002 – μετά απο καταγγελία το 2001 του ανταγωνιστή και πρώην υποψηφίου αγοραστή της, Aegean – η ΕΕ δεν μπόρεσε (;;;) να εντοπίσει εκείνα τα χρέη του κράτους προς την ΟΑ που ήσαν καταγεγραμένα στα βιβλία της. Τα εντόπισε όμως τo 2006 η ελληνική δικαιοσύνη με τρείς αποφάσεις της.

  Οι διοικήσεις της ΟΑ:
  α) από το 1975 καταχωρούν στα λογιστικά βιβλία της, τα χρέη του κράτους ως κόστος της ΟΑ δηλαδή ως ελλείμματά της
  β) ουδέποτε διεκδίκησαν δικαστικά το σύνολο των χρεών του κράτους προς τον όμιλο ΟΑ, τα οποία σύμφωνα με σχετική πρόσφατη μελέτη (Δρ Ι. Σ. Λαΐνος) ανέρχονται στο δεκαπλάσιο των σωρευτικών λογιστικών του ελλειμμάτων.

  Ο πρώην πρόεδρος των Ολυμπιακών Αερογραμμών 2004-2006 καθηγητής κ. Παπαγεωργίου είχε δηλώσει (Καθημερινή 07-09-2005):
  «[…] Οι ανταγωνιστές οι οποίοι δρουν και μεγαλώνουν από τις αδυναμίες της κρατικής εταιρείας, από την έλλειψη στρατηγικής και ανάπτυξης. Απολαμβάνουν όλα τα προνόμια ευελιξίας δράσεως που έχουν όλες οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, των οποίων οι μέτοχοι μπορούν και διαπλέκονται, χρηματοδοτούν κόμματα και υποψηφίους και κάθονται στο «ταμείο» για την είσπραξη των ποικίλων ωφελημάτων τους. Eχουν τη δυνατότητα να φθείρουν εκ των έσω την κρατική εταιρεία, όπως επίσης και πολύ μεγαλύτερα μέσα για να την καταγγείλουν για επιδοτήσεις και νόθευση του… Υγιούς Ανταγωνισμού. […]»

  Σύμφωνα με τα παραπάνω διαφαίνεται ότι υπάρχει μία διαχρονική συμπαιγνία μεταξύ των διοικήσεων της ΟΑ, του κράτους, της ΕΕ και οικονομικών κύκλων, με στόχο την συρίκνωση αν όχι την πτώχευση της ΟΑ προς όφελος του εγχωρίου ανταγωνιστή, του Ευρωπαίου συμμάχου του αλλά και κάποιων άλλων ομάδων συμφερόντων οι οποίες καραδοκούν να αποσπάσουν δραστηριότητες-φιλέτα του ομίλου της ΟΑ, όπως η Τεχνική Βάση.

  Τι θέση λαμβάνει η κυβέρνηση σχετικά με τις προαναφερθείσες πράξεις και παραλείψεις του κράτους μετόχου, της ΕΕ και των διοικήσεων της ΟΑ σε βάρος του Εθνικού αερομεταφορέα τη στιγμή που είναι προφανές ότι η εξυγίανση και η ανάπτυξη της Δημόσιας ΟΑ μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την καταβολή τμήματος μόνον των κρατικών χρεών;

  Το Γραφείο Τύπου της ΕΠΤΑΟΑ

  ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
  της Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνικών Αεροπλάνων ΟΑ (ΕΠΤΑΟΑ)

  Τα πραγματικά γεγονότα πίσω από την απόφαση της 14-2-2008 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ΟΑ

  Αθήνα 21-2-2008

  Στις 14-2-08 το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) – στο οποίο είχε παραπέμψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ελλάδα στις 4-10-2006 – καταδίκασε το Ελληνικό κράτος για χορήγηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων στην ΟΑ, με βάση την απόφαση της ΕΕ της 14ης Σεπτεμβρίου 2005.

  Συγκρίνοντας τα πραγματικά γεγονότα, με το περιεχόμενο της απόφασης αυτής του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, το Δ.Σ. της ΕΠΤΑΟΑ θέτει υπ’ όψιν του κοινού τα συμπεράσματα της εμπεριστατωμένης έρευνας του καθηγητή εναερίων μεταφορών Ι. Σ . Λαΐνου σχετικά με το θέμα:

  Οι σχέσεις του κράτους-μετόχου με την ΟΑ
  α) Από την κρατικοποίησή της το 1975 μέχρι σήμερα το κράτος επιβαρύνει το λειτουργικό κόστος της Ολυμπιακής Αεροπορίας και των Ολυμπιακών Αερογραμμών (αυτές από τον Δεκέμβριο του 2003) με το κόστος της υποχρεωτικής υλοποίησης διαφόρων κυβερνητικών πολιτικών. Τα χρέη αυτά καταχωρούνται στα λογιστικά ΟΑ ως δικό της κόστος συνεπώς ως δικά της ελλείμματα. Σύμφωνα με μελέτη του Τομέα Μελετών της ΟΑ (Δρ Ι. Σ. Λαΐνος), το 1994 τα σωρευτικά κρατικά χρέη του κράτους-μετόχου προς την ΟΑ για το διάστημα 1975-1992 ανέρχονταν σε 680 δις. Δρχ. (2 δις ευρώ). Μεγάλο τμήμα των χρεών αυτών συμπεριέλαβε το κράτος στο πρόγραμμα εξυγίανσης που υπέβαλε το 1994 στην Ε.Ε. Τα πραγματικά σωρευτικά λειτουργικά αποτελέσματα της ΟΑ μέχρι την παραπομπή της από την κυβέρνηση στην Ε.Ε. ως ευρισκομένη υπό πτώχευση, ήταν κέρδη τουλάχιστον 340 δις. δρχ. ή 1 δις. ευρώ.
  β) αντί το Ελληνικό κράτος να επιστρέψει τα τεράστια χρέη του προς την ΟΑ την παρέπεμψε το 1993 και 1994 στην Ε.Ε. ως ευρισκομένη υπό πτώχευση και χρήζουσα κρατικής ενίσχυσης η οποία απαγορεύεται από την Ε.Ε.
  γ) μετά το 1993 το κράτος δεν εκπόνησε καμία μελέτη για τον υπολογισμό των τεράστιων χρεών του προς την ΟΑ παρότι γνώριζε ότι αυτά δεν καταγράφονταν στα βιβλία της.
  δ) απέκρυψε από τους ελεγκτές της Ε.Ε. το 2002 τα τεράστια χρέη του προς την ΟΑ.
  ε) ουδέποτε μέχρι σήμερα επικαλέστηκε στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων την ύπαρξη των τεράστιων χρεών του προς την ΟΑ παρά το ότι καταδικάστηκε από την Ελληνική Δικαιοσύνη το 2006 να επιστρέψει ένα τμήμα τους το οποίο και είχε καταβάλει πριν την εκδίκαση της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Νοέμβριο του 2007.
  στ) απουσίασε από την πρώτη εκδίκαση της σχετικής υπόθεσης από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων το 2003 οπότε και έχασε ερήμην,
  ζ) ουδέποτε επικαλέστηκε στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων τις υποχρεωτικά εκτελεστέες και από την Ε.Ε. τελεσίδικες αποφάσεις της Ελληνικής δικαιοσύνης του 2006 σχετικά με τα τεράστια χρέη του κράτους προς την ΟΑ, με τελευταία συνέπεια την πρόσφατη καταδίκη του.

  Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ΟΑ
  Η Ευρωπαϊκή Ένωση:
  α) για να μπορέσει να νομιμοποιήσει την προσφυγή του Ελληνικού κράτους το 1994 και να εμφανίσει την ΟΑ ως πτωχευμένη, (παρότι γνώριζε ότι η ΟΑ ήταν κερδοφόρα) υπολόγισε τα μεν λογιστικά της ελλείμματα από το 1975 έως το 1992 (18 χρόνια) τα δε χρέη του κράτους προς την ΟΑ μόνον από το 1989 έως το 1992 (4 χρόνια),
  β) κάθε επιστροφή των κρατικών χρεών προς την ΟΑ την βαφτίζει κρατική ενίσχυση
  γ) πριν παραπέμψει το Ελληνικό κράτος στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με την κατηγορία ότι κατέβαλε στην ΟΑ παράνομες κρατικές ενισχύσεις, δεν απαίτησε από την Ελλάδα την εκπόνηση μελέτης για τον υπολογισμό του ύψους των χρεών του κράτους μετόχου προς την ΟΑ όπως είχε κάνει το 1994 -παρ’ όλον ότι ήδη από το 1994 γνώριζε ότι τα χρέη του κράτους προς την ΟΑ καταγράφονται στα βιβλία της ως δικό της κόστος.
  δ) κατά την διάρκεια των ελέγχων που πραγματοποίησε στα βιβλία της ΟΑ το 2002-μετά από καταγγελία το 2001 του ανταγωνιστή και πρώην υποψηφίου αγοραστή της Aegean –η Ε.Ε. δεν μπόρεσε (;;;) να εντοπίσει εκείνα τα χρέη του κράτους προς την ΟΑ που ήσαν καταγεγραμμένα στα βιβλία της. Τα εντόπισε όμως τo 2006 η ελληνική δικαιοσύνη με τρείς αποφάσεις της.

  Η στάση των διοικήσεων της ΟΑ έναντι των χρεών του κράτους
  Οι διορισμένες από τις εκάστοτε κυβερνήσεις (κράτος-μέτοχο) διοικήσεις της ΟΑ:
  α) καθοδηγούν από το 1975 την παραποίηση των βιβλίων της ΟΑ με το να καταχωρούν στα λογιστικά βιβλία της, τα χρέη του κράτους ως κόστος της ΟΑ δηλαδή ως ελλείμματά της
  β) ουδέποτε διεκδίκησαν μέχρι σήμερα δικαστικά το σύνολο των χρεών του κράτους προς τον όμιλο ΟΑ τα οποία σύμφωνα με σχετική πρόσφατη μελέτη του καθηγητή Ι. Σ. Λαΐνου ανέρχονται στο δεκαπλάσιο των σωρευτικών λογιστικών του ελλειμμάτων.

  Το Γραφείο Τύπου της ΕΠΤΑΟΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s