Το ζήτημα του Μακεδονικού, η ΦΣ και εγώ…

Με μεγάλη μου λύπη θέλω να κάνω γνωστό ότι παραιτήθηκα κατ’ αρχήν από τα καθήκοντα του Συντονιστή Αθήνας της Φιλελεύθερης Συμμαχίας. Μετά τη σημερινή ανακοίνωση – δελτίο τύπου της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, δυστυχώς δεν μπορώ να υπηρετήσω αποτελεσματικά απόψεις τις οποίες ούτε συμμερίζομαι ούτε έχουν εγκριθεί σε συνέδριο.

Η ανακοίνωσή της ΦΣ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δυστυχώς βρίθει αβάσιμων χαρακτηρισμών και λογικών αλμάτων, που προσωπικά με αποξενώνουν από το πολιτικό μας έργο.

Αναφέρεται σε «αδιαλλαξία της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» χωρίς να αναφέρει πουθενά την αδιαλλαξία της κυβέρνησης των Σκοπίων, που δεν έχουν αποδεχθεί καμία σχετική πρόταση, ενώ εμείς συζητάγαμε όλα αυτά τα χρόνια εναλλακτικές λύσεις. Εγκαλεί την κυβέρνηση για την αποδοχή πριν από 15 χρόνια της πρότασης Πινέϊρο χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι την πρόταση απέρριψε και η πλευρά της ΠΓΔΜ.

Αναφέρεται σε σπατάλη διπλωματικού κεφαλαίου της χώρας, λες και το Υπουργείο Εξωτερικών ( ή το όποιο Υπουργείο) πρέπει να έχει δική του ατζέντα και όχι αυτή που προτάσσουν οι πολίτες.

Καταδικάζει το veto ως εθνικολαϊκισμό, αδυνατώντας να αντιληφθεί τον τακτικό χειρισμό που επιβάλλει την απειλή χρήσης του.

Αναφέρεται στην αρχή του εθνικού αυτοπροσδιορισμού, αναφερόμενη προφανώς στους κατοίκους της γείτονος χώρας, αποσιωπόντας το ίδιο δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού, χωρίς εθνοτικό περιεχόμενο, στους κατοίκους της Μακεδονίας, οποιασδήποτε εθνικότητας.

Αναφέρεται σε σχέσεις καλής γειτονίας σαν να είναι το ζήτημα μόνο Ελληνικής ευθύνης, λες και η άλλη πλευρά είναι άμοιρη ευθυνών.

Βάσει όλων αυτών, αναφέρεται θετικά για την πρόταση Νίμιτς απέχοντας παρασάγγας από το περιεχόμενο της ίδιας της πρότασης, όπως δημοσιεύθηκε σήμερα σε εφημερίδα.

Αναφέρει ότι η εξωτερική πολιτική ενός κράτους οφείλει να χαράσσεται με γνώμονα τη διασφάλιση της ειρήνης και  την επιδίωξη της ευημερίας των πολιτών του, παραβλέποντας το γεγονός ότι μια πολιτική που θα υπηρετούσε εξαρχής τις επιδιώξεις της ηγεσίας των γειτόνων μας θα οδηγούσε σε ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Αναφέρεται σε ισορροπίες και την ανάγκη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τις απόψεις περί αποσταθεροποίησης που θα προέκυπταν με την αντίθετη πολιτική, όπως μας δείχνει, τώρα, και το ζήτημα του Κοσόβου.

Κατηγορεί συλλήβδην όσους έχουν διαφορετική αντίληψη από το συγγραφέα της για εθνικιστική και ανιστόρητη ανάγνωση της Ιστορίας που εξυπηρετεί τον πολιτικό καιροσκοπισμό.

Παντού στο κείμενο το επίθετο «ελληνικής» γράφεται μονίμως με μικρά γράμματα, προφανώς δείγματος του σεβασμού μας στους κανόνες της γλώσσας αλλά στο περιεχόμενο του επιθέτου.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, δε βρίσκει να πει μία λέξη για να καταδικάσει τις ηγεσίες των 2 κομμάτων εξουσίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που με εξαίρεση τη συμφωνία διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας και την Ενδιάμεση Συμφωνία, δεν έκαναν τίποτε ουσιαστικό εδώ και σχεδόν 17 χρόνια για το εκκρεμές ζήτημα.

Κατά την προσωπική μου άποψη, η ανακοίνωση διαπνέεται από πνεύμα έλλειψης ανοχής και από έλλειψη μακροπρόθεσμης πολιτικής ανάλυσης.

Είναι σαν να ήθελαν κάποιοι να πουν «επιτέλους, εμείς τα λέγαμε». Απλά θα ήθελα να σημειώσω ότι εμείς, ως ΦΣ, δεν τα έχουμε πει, άρα δεν δικαιούται κανείς να υποθέτει και να μας δεσμεύει. Δεν έχουμε αποφασίσει κάτι σχετικό. Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσά μας στο ζήτημα αυτό και είναι γνωστό σε όλους. Ίσως κάποιοι θέλησαν να προκαταλάβουν την άποψη του Συνεδρίου για το θέμα ή δεν σκέφθηκαν ότι δεν έχουμε συζητήσει και συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο.

Λυπάμαι ειλικρινά και μοιράζομαι μαζί σας ότι τέτοιες ενέργειες, πέραν των αποφάσεων του Συνεδρίου, μαζί με το κλίμα εσωστρέφειας που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες με οδηγούν στην, προς το παρόν, αποστασιοποίηση. Και ειλικρινά δεν το περίμενα, καθώς σήμερα το πρωί κανόνιζα δραστηριότητες… Θα δούμε που θα οδηγήσουν οι εξελίξεις…

Advertisements

5 thoughts on “Το ζήτημα του Μακεδονικού, η ΦΣ και εγώ…

 1. Αγαπητέ Θοδωρή,

  Πριν από οτιδήποτε άλλο, θα ήθελα να σημειώσω πως, αν και είχα αποφασίσει ότι δεν θα τοποθετηθώ με κανενός είδους σχόλιο / παρέμβαση / ανάλυση / κρίση επί των χειρισμών της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων, καθώς αυτό βρίσκεται σε μία νέα φάση διαβούλευσης μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μερών εντούτοις, δεν μπορώ να αποφύγω τον σχολιασμό της Ανακοίνωσης της Φιλελεύθερης Συμμαχίας αναφορικά με το προσχέδιο της πρότασης Nimitz.

  Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και όλων των παρελκομένων αυτού, αποτελεί μείζον ζήτημα της εξωτερικής μας πολιτικής. Σε αυτό δεν διαφωνεί κανείς. Επίσης, κανείς δεν διαφωνεί στους πολλούς λανθασμένους χειρισμούς που δοκιμάστηκαν απ’ όλες τις Ελληνικές Κυβερνήσεις από το 1990 έως σήμερα. Είχαμε την τύχη και εγώ και εσύ μαζί με πολλούς άλλους φίλους μας, να ζήσουμε από κοντά την εξέλιξη αυτού του θέματος, σχεδόν από την γέννησή του.

  Ως παλαιός συνάδελφος και φίλος, θα ήθελα να σε συγχαρώ γι’ αυτή σου την στάση! Παράλληλα, θα ήθελα να απευθυνθώ προς όλες τις κατευθύνσεις και προς όλους τους «ενδιαφερόμενους» αποδέκτες, ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας μας – όπως κάθε σοβαρής και δημοκρατικής χώρας – εφαρμόζεται μέσα σ’ ένα συγκεκριμένο, προκαθορισμένο και συμφωνημένο θεσμικό πλαίσιο και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να διατυπώνει κρίσεις και επικρίσεις, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια μελέτης / διαπραγμάτευσης / διαβούλευσης ενός θέματος σε εξέλιξη, πλην των θεσμικά κατοχυρωμένων προσώπων / οργάνων!

  Οπωσδήποτε, μπορούν να εκφράζονται και να δημοσιοποιούνται προτάσεις, που θα μπορούν, όμως, να είναι χρήσιμες και θα ενισχύουν τις εθνικές μας θέσεις.

  Άλλο οι προτάσεις και άλλο η κριτική!

  Ως πολίτης, λέω: Επιτέλους! Δεν μπορούν ν’ ακούγονται βλακείες σαν κι αυτές που υποστηρίζει η Φιλελεύθερη Συμμαχία με την ανακοίνωσή της.

  Ως πρώην Υπεύθυνος του Τομέα Διεθνών Σχέσεων της ΝΕ.ΑΝ., θα ήθελα να συμβουλεύσω τον συντάκτη της ανακοίνωσης (ο οποίος προφανώς είναι, είτε ο Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της Φ.Σ., είτε κάποιος ο οποίος ενήργησε υπό την καθοδήγησή του) ότι, καλό θα είναι ν’ αποφεύγει διατυπώσεις όπως αυτές που εμφανίζονται στην 2η , 3η και 4η παράγραφο. Το μόνο που καταφέρνει είναι να εκθέτει τον χώρο του, την χώρα και του πολίτες που ελπίζουν σε μία καλλίτερη διακυβέρνηση.

  Χρήστος Μωϋσίδης
  πρώην Υπεύθυνος του Τομέα Διεθνών Σχέσεων της ΝΕ.ΑΝ.

 2. Δεν θα υπερασπιστώ την ΦΙΣ, αλλά το μακεδονικό είναι άλλος ένας ανεμόμυλος στην Δον Κιχώτική εξωτερική πολιτική μας.

  Επιπλέον το επίθετα που αναφέρεις γράφονται με μικρό γράμμα, Ελλάδα, Ελληνες, ελληνικός, αυτή είναι η φυσιολογική γραφή τους. Ακόμα ένας ανεμόμυλος…..

 3. Θα ήθελα να σου δώσω συγχαρητήρια για τη στάση σου αυτή. Δεν χρειάζεται να αναλύσω τι και πως. Έχω μόνο να τονίσω ότι είναι απαράδεκτο για λεγόμενους φιλελευθέρους να παίρνουν το μέρος καθεστώτων που συστηματικά παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα.

  Και μια ερώτηση που αν θες την απαντάς. Είναι αλήθεια ότι η ΦΣ συνεργάζεται στενότατα με το «Ουράνιο Τόξο» κι ότι στις περιφέρειες της Μακεδονίας κατέβασε κι αντίστοιχους υποψήφιους;

  Συγχαρητήρια για τη γενναία σου στάση…

 4. @Cacofonix: Όσον αφορά το ερώτημα σου, όχι δεν είναι αλήθεια. Δε υπάρχει καμία συνεργασία με το «Ουράνιο Τόξο», το οποίο είναι ένα πολιτικό κόμμα όπως και εμείς. Δεν υπάρχει καμία απόφαση συνεργασίας. Στις εκλογές δεν κατεβάσαμε υποψηφίους σε συνεννόηση. Οι υποψήφιοι της ΦΣ ήταν όλοι μέλη του κόμματός μας (στο οποίο δεν επιτρέπεται να είναι μέλη όσοι είναι εγγεγραμμένοι σε άλλο κόμμα), πλην του ψηφοδελτίου επικρατείας που περιελάμβανε 2 συνεργαζόμενους. Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα, υπηρετώντας αυτό το στόχο, κατέβηκαν υποψήφιοι άνθρωποι οι οποίου δε διαμένουν εκεί, αλλά απλώς έλκουν την καταγωγή τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s