Απάντηση της Κομισίον στην προσφυγή για ΟΤΕ – MIG

Ο Επίτροπος ΜακΚρίβι συμμερίζεται τις ανησυχίες της Φιλελεύθερης ΣυμμαχίαςΗ Φιλελεύθερη Συμμαχία κοινοποίησε την απάντηση που έλαβε ο πρόεδρός της κ. Περλικός από τον αρμόδιο για θέματα εσωτερικής αγοράς Επίτροπο κ. ΜακΚρίβι. Ο Επίτροπος κ. ΜακΚρίβι στην επιστολή του αυτή (D/270 με ημερομηνία 6/2/2008) αναφέρεται στη προσφυγή της Φιλελεύθερης Συμμαχίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία αυτή ζητούσε την ακύρωση του νόμου που ψήφισε η ελληνική Βουλή και ο οποίος απαγορεύει σε ιδιώτες να αποκτούν πάνω από το 20% των ΔΕΚΟ.

Στη προσφυγή της αυτή η Φιλελεύθερη Συμμαχία υποστήριζε ότι η συγκεκριμένη απαγόρευση είναι νομικά διάτρητη καθώς παραβιάζει ευθέως την θεμελιώδη αρχή της Συνθήκης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων περί ελεύθερης κυκλοφορίας κεφαλαίων.

Ο Επίτροπος κ. ΜακΚρίβι στην επιστολή του προς τον κ. Περλικό προβαίνει στη  βαρυσήμαντη δήλωση λέγοντας ότι:  “κατανοώ πλήρως και συμμερίζομαι τις ανησυχίες σας για τις πιθανές επιπτώσεις του νόμου στον περιορισμό της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.” για να καταλήξει υπογραμμίζοντας ότι: “σας διαβεβαιώνω ότι εάν επιβεβαιωθεί ότι τα μέτρα που έλαβαν οι Ελληνικές αρχές δεν είναι συμβατά με το κοινοτικό δίκαιο θα προτείνω στην Επιτροπή να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ακυρώσει οποιαδήποτε παραβίαση αυτής της ελευθερίας που είναι θεμελιώδης για τις Συνθήκες της Ε.Ε.”  

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία, μετά την απάντηση αυτή του Επιτρόπου, απέστειλε στην Επιτροπή και νέα νομικά επιχειρήματα κατά της κυβερνητικής απαγόρευσης. Ποιο συγκεκριμένα, η Φιλελεύθερη Συμμαχία, εκτός από νέα αναλυτική έκθεση που υπέβαλε στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς κατέθεσε υπόμνημα και στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.

Στην αναλυτική έκθεση που υπέβαλλε στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς η Φιλελεύθερη Συμμαχία υποστηρίζει ότι τα κυβερνητικά μέτρα παραβιάζουν όχι μόνο την θεμελιώδη αρχή περί ελεύθερης κυκλοφορίας κεφαλαίων (άρθρο 56 παρ. 1 της Συνθήκης ΕΚ) αλλά και την ελευθερία εγκατάστασης (άρθρο 43 της Συνθήκης ΕΚ) καθώς αποθαρρύνουν εταιρείες που εδρεύουν σε άλλα κράτη μέλη, και οι οποίες θα επιθυμούσαν, ενδεχομένως, να εγκατασταθούν στην ελληνική επικράτεια για να επενδύσουν σε ΔΕΚΟ.

Στο υπόμνημα που υπέβαλλε στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού η Φιλελεύθερη Συμμαχία υποστηρίζει ότι τα κυβερνητικά μέτρα παραβιάζουν όχι μόνο τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς αλλά και τους κανόνες περί ελεύθερου ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως το άρθρο 86 παρ. 1 της Συνθήκης  ζητώντας, και από την Επίτροπο κ. Κρόες, την ενεργοποίηση της διαδικασίας επί παραβάσει δυνάμει του άρθρου 226 της Συνθήκης.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θα συνεχίσει, με νομικά και πολιτικά μέσα, να προωθεί την άμεση ιδιωτικοποίηση όλων των ΔΕΚΟ, το άνοιγμα των αγορών -τις οποίες μονοπωλούν- στους Έλληνες και ξένους επενδυτές και την εξασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού στα πλαίσια μιας ελεύθερης οικονομίας.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία, θα συνεχίσει τον αγώνα για την κατάργηση του κρατικοδίαιτου οικονομικού και πολιτικού συστήματος που δημιουργεί ανεργία και διαφθορά, που εμποδίζει τις επενδύσεις και οδηγεί σε αδιέξοδο τη νέα γενιά.

Μόνο η ελεύθερη οικονομία σε μια ανοικτή κοινωνία, μπορεί να φέρει ανάπτυξη και ευημερία.     

Update: Δείτε εδώ και σχετικό δημοσίευμα των Νέων

Σχολιάστε