Η άποψή μου για την υποχρεωτική στράτευση

Σε σχέση με την ανακοίνωση της ΦΣ για την υποχρεωτική στράτευση στα 18, για την οποία σας έγραψα, πρέπει να καταθέσω τη γνωστή στους συμμάχους μου αντίρρησή μου στην πλήρη κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας. Η διαφωνία μας αυτή, την οποία συμμερίζονται και πολλά άλλα μέλη της ΦΣ, οδήγησε τη ΦΣ να υιοθετήσει την άποψη ότι πέρα από την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της στράτευσης γενικά πρέπει να προβλεφθεί ένας νέος τρόπος εκπαίδευσης και συμμετοχής των πολιτών στις αμυντικές ανάγκες. Για αυτό το λόγο, πέραν της δημιουργίας εθελοντικού στρατού η ΦΣ εστιάζει ισότιμα στη βελτιστοποίηση του θεσμού της εφεδρείας και στη δημιουργία Εθνοφρουράς.

Κατά την άποψή μου η στρατιωτική θητεία (είτε στον Στρατό είτε στην Εθνοφρουρά) δεν είναι βασικά υποχρέωση. Είναι πρώτα από όλα δικαίωμα. Το κράτος οφείλει να μεριμνά για την εκπαίδευση των πολιτών στην άμυνα της χώρας, διότι αυτό διασφαλίζει την υπεράσπιση των υπολοίπων δικαιωμάτων του ατόμου και του πολίτη σε περίπτωση πολέμου.

Σε προσωπικό επίπεδο διαφωνώ με την άρση της καθολικότητας της στράτευσης. Αντιθέτως θεωρώ ότι όλοι έχουν δικαίωμα στην στρατιωτική εκπαίδευση, ανεξαρτήτως για παράδειγμα, φύλου. Ωστόσο επειδή υπάρχουν συμπολίτες μας που για λόγους πίστεως, φιλοσοφίας, κοσμοθεωρίας αντιτίθενται στην ανάληψη στρατιωτικής υπηρεσίας, αντιλαμβάνομαι πλήρως την απαίτησή τους για άρση της υποχρεωτικότητας. Νομίζω ότι ένα σύστημα «αγοράς», δηλαδή κινήτρων και αντικινήτρων για την εκπαίδευση και την ένταξη στο Στρατό/Εθνοφρουρά θα ήταν πιο πολύ αποτελεσματικό από το σημερινό μπάχαλο που επικρατεί με τη θητεία των κληρωτών…

Το θέμα της ηλικίας είναι για μένα δευτερεύον, σε σχέση με τις παραπάνω στρατηγικές επιλογές. Σαφώς πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής της στράτευσης στα 18. Για την υποχρεωτικότητα έχω τις αμφιβολίες μου. Επειδή υπηρέτησα σε μονάδα με μέσο όρο των εφέδρων οπλιτών τα 19-20 έτη, οφείλω να πω ότι η θητεία σε αυτή την ηλικία είναι πολύ πιο εύκολη (και εγώ στα 21 μου πήγα). Ωστόσο αν όλοι κάνουν την όποια θητεία τους σε αυτήν την ηλικία, τότε ο Στρατός θα στερηθεί πολύτιμες δεξιότητες και ικανότητες που αποκτούν οι έφεδροι πριν τη θητεία τους και οι οποίες είναι σήμερα απαραίτητες. Ωστόσο στο θεσμό της Εθνοφρουράς έχω την αίσθηση ότι οι εξειδικευμένες γνώσεις των εφέδρων θα είναι ακόμη περισσότερο πολύτιμες αλλά και αποδοτικές…

Advertisements

2 thoughts on “Η άποψή μου για την υποχρεωτική στράτευση

  1. Μα… δεν υπάρχει επαγγελματικός στρατός χωρίς εφεδρεία επαγγελματιών. Είναι οι λεγόμενοι weekend warriors.

    Αυτό που ίσως δεν προσφέρεται σε όλες τις χώρες είναι η εθελοντική εκπαίδευση σε μη – επαγγελματική βάση (χωρίς καμία χρηματική αποζημίωση δηλαδή). Στην Ελλάδα έχουμε τις λέσχες εφέδρων που θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s