προτάσεις για διαφάνεια και θωράκιση της Δημοκρατίας

Πέντε προτάσεις για τη διαφάνεια και τη θεσμική θωράκιση της Δημοκρατίας.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία σε ανακοίνωση της πρότεινε πέντε θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα αποκαταστήσουν τη διαφάνεια και θα θωρακίσουν θεσμικά τη Δημοκρατία στην Ελλάδα.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία προτείνει ως πρώτο, θεμελιώδους σημασίας, μέτρο τη κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας του κράτους ώστε να μειωθούν οι κρατικές προμήθειες στις απολύτως απαραίτητες και να εξαλειφθεί η δυνατότητα των κομμάτων εξουσίας να μεσολαβούν και να διαπραγματεύονται διευκολύνσεις και ανταλλάγματα με τους προμηθευτές του δημοσίου. Μόνο έτσι θα μείνουν άνεργοι οι «στρατηγοί» που μετέτρεψαν σε επιστήμη τη χρήση της κρατικής εξουσίας για την εξασφάλιση χρηματοδότησης των κομμάτων τους και την είσπραξη απολαβών κάθε είδους για τους εαυτούς τους.

Το δεύτερο μέτρο που προτείνει η Φιλελεύθερη Συμμαχία αφορά στην αλλαγή του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων, έτσι ώστε να επιτρέπεται στα κόμματα να επιλέξουν μεταξύ της κρατικής μόνο χρηματοδότησης ή της ιδιωτικής χρηματοδότησης από φυσικά πρόσωπα και εταιρείες. Στην δεύτερη περίπτωση η επιλογή της ιδιωτικής χρηματοδότησης θα πρέπει να προϋποθέτει την απαγόρευση υπέρβασης ενός ανώτατου ορίου, να επιτρέπει πληρωμές μέσω διαδικτύου και να επιβάλλει την κοινοποίηση των ονομάτων των ιδιωτών χρηματοδοτών και των ποσών που κατέβαλλαν στο διαδίκτυο.

Το τρίτο μέτρο που προτείνει η Φιλελεύθερη Συμμαχία είναι η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και των σχετικών συνταγματικών ρυθμίσεων και η υπαγωγή της διερεύνησης και εκδίκασης των ποινικών ευθυνών τους από τη Δικαιοσύνη.

Το τέταρτο μέτρο που προτείνει η Φιλελεύθερη Συμμαχία αφορά στην αποκατάσταση της ανεξαρτησίας και της αποτελεσματικότητας της Δικαιοσύνης με την κατάργηση του διορισμού της ηγεσίας της από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τη θεσμοθέτηση της εκλογής της από ειδική πλειοψηφία της Βουλής, την εξασφάλιση της οικονομικής της αυτάρκειας και τη δημιουργία δικαστικής αστυνομίας που θα υποστηρίζει τις εισαγγελικές έρευνες. Σε αυτό το νέο πλαίσιο, που εγγυάται ανεξαρτησία και αποτελεσματικότητα, το Ελεγκτικό Συνέδριο αποκτά αρμοδιότητα ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και επεκτείνει τους ελέγχους του στα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου της δημόσιας διοίκησης σύμφωνα με τα διεθνή ελεγκτικά πρότυπα.

Το πέμπτο μέτρο αφορά στον τρόπο κατάρτισης, εκτέλεσης και ελέγχου του κρατικού προϋπολογισμού (κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού με βάση τις προς χρηματοδότηση δραστηριότητες, δημιουργία θέσης Γενικού Διευθυντή κάθε υπουργείου προσωπικά υπόλογου για τη διαχείριση των κονδυλίων που του έχουν διατεθεί και υπεύθυνου για την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου, δημιουργία υπηρεσιών εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου κλπ).

Οι πέντε αυτές προτάσεις της Φιλελεύθερης Συμμαχίας αποτελούν διεθνείς βέλτιστες πρακτικές που έχουν προταθεί κατ΄ επανάληψη στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ από διεθνείς οργανισμούς. Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ αρνούμενα, αυτή την ύστατη ώρα, ακόμα και να προτείνουν τις συστάσεις αυτές αποδεικνύουν ότι αποτελούν το πρόβλημα, και ούτε θέλουν ούτε μπορούν να αποτελέσουν τη λύση.

3 thoughts on “προτάσεις για διαφάνεια και θωράκιση της Δημοκρατίας

  1. «Το δεύτερο μέτρο που προτείνει η Φιλελεύθερη Συμμαχία αφορά στην αλλαγή του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων, έτσι ώστε να επιτρέπεται στα κόμματα να επιλέξουν μεταξύ της κρατικής μόνο χρηματοδότησης ή της ιδιωτικής χρηματοδότησης από φυσικά πρόσωπα και εταιρείες. Στην δεύτερη περίπτωση η επιλογή της ιδιωτικής χρηματοδότησης θα πρέπει να προϋποθέτει την απαγόρευση υπέρβασης ενός ανώτατου ορίου, να επιτρέπει πληρωμές μέσω διαδικτύου και να επιβάλλει την κοινοποίηση των ονομάτων των ιδιωτών χρηματοδοτών και των ποσών που κατέβαλλαν στο διαδίκτυο.»
    Συμφωνώ με όλα τα παραπάνω, αλλά ειδικά για το δεύτερο μέτρο η ΦΣ τί έχει κάνει για να το εφαρμόσει απο μόνη της; Δημοσιέυει οικονομικό απολογισμό του παρελθόντως έτους; Γμωστοποιεί τους πόρους της; Εφαρμόζει την διαφάνεια στην οικονομική διαχείρηση; Πώς διαφοροποιείται απο τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα;

  2. Απορώ, πως η ΦΣ προτείνει σαν εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων την κρατική χρηματοδότηση. Δηλαδή, αν κάποιος κύριος (ή κυρία) αποφασόσει να ιδρύσει κόμμα, πρέπει να μπορεί να το κάνει αυτό με τα δικά μου χρήματα ως φορολογούμενου πολίτη; Όποιος θέλει να μπει στην πολιτική, να το κάνει με τα δικά του χρήματα, ή των φίλων του, όσων κατορθώσει να πείσει για τον σκοπό αυτό.

  3. @achille: η Φιλελεύθερη Συμμαχία δημοσιεύει απολογισμό στο τέλος του έτους, με πλήρη ανάλυση εσόδων και εξόδων. Τα στοιχεία των εισφορών από μέλη και μη, είναι διαθέσιμα στα μέλη του κόμματος, απλώς και μόνο διότι ο νόμος σήμερα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ τη δημοσιοποίηση των ονομάτων. Για αυτό ζητούμε την αλλαγή του, με τις συγκεκριμένες προτάσεις.
    @ΝΛ: Η άποψή σου είναι σωστή, την υποστηρίζω και το ίδιο και η πλειοψηφία των μελών της ΦΣ. Όμως οι προτάσεις μας αφορούν το υφιστάμενο πλαίσιο, δηλαδή χωρίς την προϋπόθεση της συνταγματικής αναθεώρησης. Με το σημερινό Σύνταγμα η απαγόρευση κρατικής χρηματοδότησης δεν μπορεί να υποστηριχθεί. Επιπλέον, η ιδιωτική χρηματοδότηση μπορεί να είναι αποτελεσματική, χωρίς να δημιουργεί εξαρτήσεις, μόνο αν συνδυάζεται με την πλήρη διαφάνεια και ονομαστικοποίηση των εισφορών, παράλληλα με την απαγόρευση χρηματοδότησης από εξωχώριες εταιρείες, όπως συμβαίνει π.χ. σήμερα με την άρνηση εγκυρότητας τιμολογίων εξωχώριων εταιρειών στις χρηματοδοτούμενες από τον αναπτυξιακό νόμο και τα ΚΠΣ προγράμματα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s