κόμμα-επιχειρηματίας και κόμμα-κράτος

Το ΚΚΕ κόμμα-επιχειρηματίας, για ένα κόμμα-κράτος σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία σε ανακοίνωση της υποστηρίζει ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα του ΚΚΕ θέτει νέα ερωτήματα για τη λειτουργία των πολιτικών θεσμών και της δημοκρατίας στη χώρα μας. Σύμφωνα με το ίδιο το ΚΚΕ, το κόμμα αυτό ασκεί εκτός από τις πολιτικές του δραστηριότητες και επιχειρηματικές δραστηριότητες, σύμφωνα με το άρθρο 45 του καταστατικού του. Τις επιχειρηματικές αυτές δραστηριότητές του το ΚΚΕ αρνείται  να τις γνωστοποιήσει και, σύμφωνα με τη κ. Παπαρήγα, μόνο από το… «εργατικό κίνημα» δέχεται να υποστεί έλεγχο για τα κέρδη που αποκομίζει από αυτές και για τον τρόπο διάθεσής τους.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θεωρεί την επιχειρηματική δραστηριότητα των κομμάτων ασύμβατη με τον πολιτικό τους χαρακτήρα και θέτει ερώτημα για τα κριτήρια που οι βουλευτές του ΚΚΕ νομοθετούν στη Βουλή, ιδίως στις περιπτώσεις που καλούνται να εγκρίνουν ή απορρίψουν νομοθετήματα που επηρεάζουν, θετικά ή αρνητικά, την κερδοφορία των επιχειρήσεων του κόμματός τους.

Για τη Φιλελεύθερη Συμμαχία η επιχειρηματική δραστηριότητα του ΚΚΕ σε συνδυασμό με το ότι διεξάγεται κρυφά, με μόνη γνωστή την Τυποεκδοτική, αποτελεί ίδιου μεγέθους σκάνδαλο με αυτό του χρηματισμού της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ από την Siemens. Ενός σκανδάλου που αποκαλύπτει ότι τα κόμματα της χώρας αντί να νομοθετούν –και όταν είναι στη κυβέρνηση να κυβερνούν- με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον δρουν προς ίδιον όφελος εξυπηρετώντας «φιλικές» με το κόμμα επιχειρήσεις όπως η Siemens, ή επιχειρήσεις ιδιόκτητες από το κόμμα όπως φαίνεται να ισχύει για την εταιρεία «Γερμανός». Η αντίδραση του ΚΚΕ, με ύβρεις και απειλές, σε όσους θέτουν  ερωτήματα για τις οικονομικές του δραστηριότητες δεν μπορούν να συσκοτίσουν την αποκρουστική πραγματικότητα.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία δεν αναγνωρίζει καμιά ασυλία στο ΚΚΕ και δεν διστάζει να το κατατάξει, μαζί με την άκρα δεξιά και εθνικιστικούς κύκλους, στις δυνάμεις του φαιοκόκκινου μετώπου που έχει συμπτυχθεί με στόχο τη κατάργηση τη δημοκρατίας στην Ελλάδα και την αλλαγή του πολιτεύματος σε ολοκληρωτικό όπου Το Κόμμα θα ελέγχει τη διοίκηση, την οικονομία και τη ζωή των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο, η συμπαράσταση στο ΚΚΕ των πρώην Κνιτών, που αποτελούν τη σημερινή ηγεσία του Συνασπισμού, αποδεικνύει ότι δεν έχουν απαρνηθεί τις ολοκληρωτικές τους ιδεολογικές τους ρίζες.

Για τη Φιλελεύθερη Συμμαχία είναι προφανές ότι το σύνολο του πολιτικού συστήματος της χώρας, του ΚΚΕ συμπεριλαμβανομένου, προστατεύει ανοικτά αυτούς που στέκονται εμπόδιο στην πρόοδό της και την ευημερία των πολιτών της. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θα είναι στο πλευρό όλων αυτών, επιχειρηματιών και εργαζομένων, που θα αποφασίσουν να συστρατευθούν πολιτικά για την αντιστροφή της νοσηρής αυτής κατάστασης.

One thought on “κόμμα-επιχειρηματίας και κόμμα-κράτος

  1. Διαφωνώ σε πολλά σημεία με την ανακοίνωση του κόμματός μου για το ΚΚΕ. Προσωπικά πιστεύω ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα δεν μπορεί να περιορίζεται. Τα κόμματα, ως ενώσεις πολιτών, πρέπει να είναι και αυτά ελεύθερα να δρουν επιχειρηματικά. Αντιλαμβάνομαι τους λόγους μιας τέτοιας αντιπαράθεσης, αλλά για λόγους αρχής δε συμφωνώ. Αυτό που χρειάζεται είναι η πλήρης διαφάνεια (και σε αυτό το σημείο έχει δίκιο η ανακοίνωσή μας). Αυτό που χρειάζεται είναι η κατάργηση των προνομίων των κομμάτων, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλη ένωση ατόμων. Αυτό που χρειάζεται είναι η παύση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, όχι ο περιορισμός της εύρεσης ιδιωτικών πόρων. Αυτό που χρειάζεται είναι η ισονομία και όχι οι περιορισμοί. Άλλωστε τα κόμματα στην Ελλάδα έχουν τόσα προνόμια – και μάλιστα με συνταγματική κατοχύρωση από την προηγούμενη αναθεώρηση – που με αυτά πρέπει να ασχοληθούμε και όχι με τον όποια επιχειρηματική δραστηριότητα. Η διαφθορά δε πηγάζει από μια τέτοια δραστηριότητα ενός κόμματος, αλλά από τις δικλείδες αδιαφάνειας και προστατευτισμού που υπάρχουν για τα κόμματα και τους πολιτικούς σε σχέση με τους άλλους πολίτες και τις ενώσεις τους. Τα ερωτήματα περί των κριτηρίων που νομοθετούν οι βουλευτές του ΚΚΕ στη Βουλή (δεδομένης της επιχειρηματικής δραστηριότητας του κόμματος) δεν ευσταθούν, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι οι βουλευτές για αυτό το λόγο εκλέγονται: για να εκφράζουν τα συμφέροντα των εκλογέων τους. Μια απλή ανάγνωση των ερωτήσεων που καταθέτουν οι βουλευτές όλων των κομμάτων στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μπορεί να μας πείσει…
    Βέβαια όλη αυτή η επιχειρηματολογία μου απέχει μακράν της όποιας θεωρίας του ΚΚΕ για τα δίκαιά του, τα οποία θεωρώ εκτός πραγματικότητας…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s