Οι Νέοι πολεμούν τη διαφθορά για να εξασφαλίσουν το μέλλον τους

Το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας και η ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς, διοργανώνουν από κοινού εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008 (18:00 – 21:00) με θέμα:

«Οι Νέοι πολεμούν τη διαφθορά για να εξασφαλίσουν το μέλλον τους»

Οι νέοι επηρεάζονται από το κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο ζουν. Υιοθετούν τις αρχές και τις αξίες του. Παράλληλα, όμως το κοινωνικό περιβάλλον αποκτά την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά που του δίνουν οι άνθρωποι που ζουν σ’ αυτό. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς» πιστεύει ότι αυτή η διαδραστική σχέση είναι που επιτάσσει την ανάδειξη των ΝΕΩΝ σε ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ του αγώνα για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Κατά συνέπεια, οι «νέοι του σήμερα» μεγαλώνοντας στο σύγχρονο κοινωνικό περιβάλλον και βιώνοντας τη σύγχρονη καθημερινότητα, στην οποία είναι έκδηλα τα φαινόμενα διαφθοράς, είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν τους «πολίτες του αύριο» που δεν θα επιτρέψουν τη διαιώνιση των εν λόγω φαινομένων. Άλλωστε το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας στο πρόσφατο συνέδριο του αποφάσισε να συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία της «Ανοικτής Κοινωνικής Συμμαχίας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς», να αναλάβει δράση για την προώθηση της αλλαγής νοοτροπίας στο ζήτημα αυτό και να εστιάσει σε θέματα εκπαίδευσης, κυρίως μη – τυπικής, για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προώθηση της διαφάνειας. Σε αυτό το πλαίσιο η Διεθνής Διαφάνεια- Ελλάς & το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας, τοποθετούν τους ΝΕΟΥΣ στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη καταπολέμηση της διαφθοράς και τους δίνει τη δυνατότητα να εγκαινιάσουν τον διάλογο που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της 13ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης κατά της Διαφθοράς.

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί ως ομιλητές εκπρόσωποι της κυβέρνησης, των κομμάτων του κοινοβουλίου και της κοινωνίας των πολιτών.

Η συμμετοχή των νέων, των οργανώσεων νέων και της κοινωνίας των πολιτών στη συζήτηση που θα ακολουθήσει κάθε τοποθέτησης των ομιλητών είναι σημαντική, δεδομένου ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να μεταδώσουμε τη θέλησή μας για καταπολέμηση της διαφθοράς και θα καταδείξουμε με ζωντανό λόγο και νεανικό παλμό το ενδιαφέρον μας και τη δέσμευσή μας.

«Οι Νέοι πολεμούν τη διαφθορά για να εξασφαλίσουν το μέλλον τους»

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Πρόγραμμα

18:00 – 18:30
Αντρέας Λυκουρέντζος, Υφυπουργός Παιδείας
Παντελής Σκλιάς, Γεν. Γραμματέας Νέας Γενιάς
Βασιλική Θεοδοσίου, Γεν. Γραμματέας της ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια- Ελλάς»
Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας
Geo Sung Kim, μέλος του ΔΣ της «Διεθνής Διαφάνεια»

18:30 – 19:30 Διαφθορά & Αγορά Εργασίας
Λευτέρης Αυγενάκης, βουλευτής Ν.Δ.
Εύα Καϊλή, βουλευτής ΠΑΣΟΚ
Θέμης Παπαδημόπουλος, Jade Hellas & opencoffee.gr

19:30 – 19:45 Διάλειμμα

19:45 – 21:00 Διαφθορά & Εκπαίδευση
Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ
Θάνος Πλεύρης, βουλευτής ΛΑΟΣ
Χρήστος Σταϊκούρας, βουλευτής ΝΔ
Άγγελος Συρίγος, Ειδικός Γραμματέας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης

21:00 -21:15 Συμπεράσματα


Advertisements

4 thoughts on “Οι Νέοι πολεμούν τη διαφθορά για να εξασφαλίσουν το μέλλον τους

 1. Δεν ξέρω ρε φιλελεύθερε. Τελευταία άρχισα να έχω αμφιβολίες για το πόσο η «Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς» πραγματικά επιθυμεί την διαφάνεια.

  Δεύτερον, όταν βλέπω ως βασικά μέλη του ΕΣΥΝ τις κομματικές νεολαίες, που είναι από τα πιο διεφθαρμένα κομμάτια της σημερινής ελληνικής κοινωνίας, κάτι δεν μου στέκεται καλά.

 2. Όλες οι παρατηρήσεις είναι δεκτές, αλλά η άποψή μου είναι ότι είτε προσπαθείς είτε δεν προσπαθείς. Ένα τόσο μεγάλο ζήτημα όσο η διαφθορά απαιτεί πλατιές συμμαχίες. Και νομίζω ότι δικαιολογείς τό ότι οργανώσεις νέων ενδιαφέρονται για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αφού μακροπρόθεσμα οι σημερινοί νέοι θα πληρώσουν μεγαλύτερο κόστος αν διατηρηθεί η υφιστάμενη κατάσταση.
  Κρίμα που δεν μπορούσες να είσαι στην εκδήλωση. Η Γβαθμια εκπαίδευση αναδείχθηκε σημείο κλειδί στα φαινόμενα – και στο εύρος – διαφθοράς: ευθέως, συγκεκριμένα, από όλους σχεδόν τους συμμετέχοντες.
  Για τη Διεθνή Διαφάνεια, δεν ξέρω ακριβώς ποιες είναι οι ενστάσεις σου, αλλά προσωπικά σέβομαι το ρόλο, το έργο και την παρέμβασή της.
  Για το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας, παρότι δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός αφού μετέχω στη διοίκηση, οφείλω να σου πω ότι δεν πρέπει να κρίνουμε από τις ταμπέλες. Μπορεί οι κομματικές νεολαίες να έχουν χίλια κακά (πολλαπλάσια έχουν οι φοιτητικές παρατάξεις), αλλά έχουν και καλά. Και η ουσία στο ΕΣΥΝ είναι ότι καταφέρνουμε να βρεθούμε μαζί και να συμφωνήσουμε σε 10 πράγματα τελείως διαφορετικές οργανώσεις, με τελείως διαφορετικούς στόχους, που πολλές φορές τσακωνόμαστε αλλά τις περισσότερες καταλήγουμε, έστω στο ελάχιστο, που μπορούμε να συμφωνήσουμε για το μέλλον. Αυτό για εμένα είναι κέρδος. Δεκτή κάθε κριτική στο κατά πόσο αυτά που συμφωνούμε είναι ουσιώδη, ή κατά πόσο αποτελεσματικοί είμαστε στην πολιτική παρέμβαση, αλλά η ουσία της συνύπαρξης τόσο διαφορετικών οργανώσεων νέων παραμένει: και είναι η μοναδική τέτοια πλατφόρμα διαλόγου που υπάρχει…

 3. Εδώ και τρεις μήνες ζήτησα να γίνω μέλος της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάς και ακόμα περιμένω. Γιατί; Μήπως είναι ένα κλειστό κλαμπ;

  Το ΕΣΥΝ πρώτη φορά το ακούω; Πού είναι η δράση του; Υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που είναι έτσι για τα μάτια, για αυτό το λέω. Είναι θετικό που είσαι στη διοίκηση. Καλή δουλειά λοιπόν.

 4. Θέμη για τη Διεθνή Διαφάνεια δε μπορώ να σε βοηθήσω, διότι δεν ξέρω τα εσωτερικά τους. Πρώτη φορά συνεργαστήκαμε τώρα και η αίσθησή μου είναι ότι τουλάχιστον σε επίπεδο ΔΣ έχουν ένα υψηλό προφίλ με άρωμα «καλής κοινωνίας» και αίσθηση ελίτ. Κι πάλι όμως μπορεί να κάνω λάθος, αλλά έτσι το εισπράττω ως νεότερος. Μου κάνει εντύπωση πάντως που έχουν έναν καθηγητή πανεπιστημίου στο περίμενε…

  Το ΕΣΥΝ είναι η πλατφόρμα εκπροσώπησης των οργανώσεων νέων της χώρας, τουλάχιστον των μεγαλύτερων (πολιτικών, κομματικών, κοινωνικών, εκπαιδευτικών, τοπικών κλπ). Δες το ως ομοσπονδία οργανώσεων με κοινό σημείο αναφοράς την ηλικία των μελών αλλά χωρίς συνδικαλιστικούς σκοπούς. Για τις δράσεις και τις θέσεις μια επίσκεψη στο site μας θα σε διαφωτίσει. Είναι χρήσιμο να υπάρχει ένα φόρουμ, με δομή και λειτουργίες, όπου οι οργανώσεις νέων ανταλλάσσουν απόψεις, τσακώνονται αλλά στο τέλος καταλήγουν να συμφωνήσουν στα – ελάχιστα ίσως – που τους ενώνουν, αφήνοντας πίσω (κατά το δυνατόν) όσα τους χωρίζουν. Αντίστοιχα όργανα υπάρχουν σε όλες τις χώρες της ΕΕ και σε πολλές άλλες χώρες, εντός και εκτός Ευρώπης. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουμε καταφέρει τα Εθνικά Συμβούλια Νεολαίας (National Youth Councils) να είναι ανεξάρτητα από το κράτος. Έτσι και εδώ είμαστε ένας ιδιωτικός φορέας που αλλού συνεργάζεται και αλλού αντιπαρατίθεται με το κράτος. Υποτίθεται μάλιστα ότι σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις θα έπρεπε να είμαστε ο κατεξοχήν συνομιλητής τους κράτους για θέματα και νομοθετήματα που αφορούν τους νέους (στην Ελλάδα δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το επίπεδο όπως άλλες, κυρίως βορειοευρωπαϊκές, χώρες). Σήμερα ασχολούμαστε περισσότερο με θέματα «χαμηλής» πολιτικής, που δεν «πουλάνε» ιδιαίτερα (συμμετοχή των νέων, άτυπη και μη τυπική εκπαίδευση, εθελοντισμός, κοινωνία πολιτών, διαφορετικότητα κλπ), κυρίως γιατί στα «πρώτης γραμμής» θέματα δεν μπορούμε να ομοφωνήσουμε (ανεργία, ασφαλιστικό, οικονομία, παιδεία κλπ).
  Σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και τα καλά λόγια…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s