αποχώρησή μου από τη ΦιΣ

Με λύπη μου θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι αποχωρώ από τη Φιλελεύθερη Συμμαχία. Η τελευταία ανακοίνωση περί του ανασχηματισμού (η οποία για πρώτη φορά βγήκε εντός λίγων λεπτών από την ανακοίνωσή του) δε μου αφήνει περιθώρια να συνεχίσω να συμμετέχω στον κομματικό μας φορέα.

Ο λόγος είναι ότι οι συμπεριφορές που καταγγέλλονται στην τελευταία παράγραφο είναι συμπεριφορές που με εκφράζουν. Επειδή συμμετείχα στα συλλαλητήρια ως μέλος της συντονιστικής επιτροπής των σχολείων της Αθήνας και επειδή έχω τις γνωστές απόψεις περί Μακεδονικού δε μπορώ να συνεχίσω από τη στιγμή που η ΔΕ συνεχίζει να εκφράζεται με μη αποδεκτό τρόπο για ένα θέμα στο οποίο δεν έχουμε λάβει σε Συνέδριο πολιτική απόφαση που να την καλύπτει στις κορώνες της.

Επίσης είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραμείνω απλώς αναγνώστης σε ειρωνικές αναφορές και καταγγελίες με τις οποίες διαφωνώ και οι οποίες αφορούν προσωπικό μου φίλο – άσχετα με τις πολιτικές διαφωνίες. Δε μου το επιτρέπει η προσωπική μου αξιοπρέπεια αλλά και η πολιτική μου ηθική, όταν δεν έχουμε προσωπικά επιτεθεί (και ορθά πράξαμε) σε άλλους υπουργούς της παρούσας κυβέρνησης που ακολούθησαν λανθασμένη πολιτική.

Για μια ακόμη φορά θα υπηρετήσω τις απόψεις και τις ιδέες μου εκτός κομματικών τειχών με συμμετοχή στην κοινωνία. Ελπίζω οι δρόμοι μας να συναντηθούν στο μέλλον με πιο αποδοτικούς πολιτικά όρους για την επίτευξη των ιδεών που συμμεριζόμαστε.

Εύχομαι καλή συνέχεια και επιτυχία σε όλους τους φίλους που συνεχίζουν στη ΦιΣ και το δύσκολή της δρόμο. Κέρδισα πολλά σε εμπειρίες από τη συμμετοχή μου αυτή και ελπίζω, για όσο καιρό μπόρεσα, να βοήθησα και εγώ ουσιαστικά.

33 thoughts on “αποχώρησή μου από τη ΦιΣ

  1. Αυτό που αναφέρεις ακριβώς, δηλαδή η νομιμοποίηση «κάποιου» να εκφράζει συνολικά έναν πολιτικό χώρο όπως νομίζει αυτός και χωρίς να δίνει λόγο σε κανένα από τα θεσμικά όργανα (νομίζω ότι συμμετείχες και εσύ στην τελευταία ΔΕ 😉 καταδεικνύει ένα σημαντικό πρόβλημα της ΦιΣ, να θυμίσω χαρακτηριστικά το ΔΤ σχετικά με την σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι που κατέληγε σε άστοχους και απαράδεκτους προσωπικούς χαρακτηρισμούς κατά της Ελληνίδας Υπ. Εξωτερικών . Άστοχους μια που στην ουσία την κατηγορούσε για κάτι που τυπικά δεν είχε κάνει (το βέτο κατά της ένταξης της FYROM στην συμμαχία που δεν τέθηκε ποτέ μια που οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι μπλοκάρισαν την συνολική διαδικασία διεύρυνσης και της συμμετοχής της Ουκρανίας κλπ.) αλλά και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς(αυτό αφορά το επίπεδο αισθητικής που έχει βέβαια ο καθένας) αν ανατρέξει κάποιος στο κείμενο.
    Ευτυχώς (ή δυστυχώς 😉 ένα άλλο μεγάλο έλλειμμα της ΦιΣ ελαχιστοποιεί την ζημιά μια που κανένα ΔΤ δεν βρίσκει τον δρόμο προς τα mainstream και μαζικά ΜΕ.
    Και εγώ διαφωνώ , προσωπικά, με τον τρόπο που χειρίστηκε ο Σαμαράς το θέμα της FYROM στην Λισσαβόνα και μπορεί σε προσωπικό επίπεδο να έχω κάνει – ελαφρά την καρδία – και ανάλογους χαρακτηρισμούς αλλά ο δημόσιος λόγος ενός πολιτικού σχηματισμού δεν εξυπηρετεί τις ψυχώσεις κανενός.

  2. Δυστυχώς κύριε Καραουλάνη σας κατανωώ απόλυτα. Τα δελτία τύπου έχουν καταντήσει blog και στερούνται πάσης αντικειμενικότητας που είναι απαραίτητη για ένα πολιτικό κόμμα.

    Λυπάμαι που σας βλέπω να αποχωρείτε αλλά η απιλογή σας είναι σεβαστή.

    Χάρηκα που υπήρξα στο ίδιο κόμμα μαζί σας έστω κι αν δεν έχουμε γνωριστεί απο κοντά.

  3. Η τελευταία ανακοίνωση της ΦΙΣ ( ή καλύτερα του προσώπου, όπως αναφέρει ορθά ο Διονύσης ) είναι πρόχειρο- γραμμένη και μπορεί εύκολα να καταλάβει οποιοσδήποτε ότι το κομμάτι που αφορά τον Α. Σαμαρά και τους χαρακτηρισμούς του είναι άσχετο και απαράδεκτο. Και σε αυτό θα συμφωνήσω μαζί σας.

    Τέτοιου είδους μικρότητες κάνουν μόνο μικρόψυχοι άνθρωποι και καταλήγουν σε ότι κάνουν να είναι πολύ μικροί.

    Τέλος, θεωρώ την αποχώρηση σου Θόδωρε απώλεια για την ΦΙΣ. Όμως μου δίνει παράλληλα και την ευκαιρία να αναρωτηθώ και να προβληματιστώ δημόσια για το μέλλον του κόμματος, από την στιγμή που είναι ένα κόμμα προσωποπαγή και που αντί να αυξάνει τα μέλη (στελέχη) του τα μειώνει καθημερινά.

  4. Κατανοω απολυτα την αποχωρηση σου η φις εχασε μια τιμια φωνη.
    Η τελευταια παραγραφος ειναι απερισκεπτη γραφηκε απο εναν ανθρωπο,και βεβαια τιθεται θεμα εαν και κατα ποσο εγινε γνωστη και στα αλλα μελη της Δ.Ε.

  5. Θοδωρή μόλις έμαθα για την παραίτησή σου. Συμφωνώ με τη γνώμη σου και τα επιχειρήματά σου, διαφωνώ όμως με τη την ενέργειά σου. Θα περίμενα να το θέσεις σαν θέμα στο επόμενο συνέδριο και να πολεμήσεις για αυτό ( όπως έκανες και στο προηγούμενο). Βλέπεις ήδη ότι πολλά άτομα μέσα απο την ΦΙΣ συμφωνούν μαζί σου. Στο επόμενο Συνέδριο θα εκλεγεί νέα Διοικούσα Επιτροπή το οποίο μπορεί να σημάνει αλλαγή λειτουργίας της ΦΙΣ. Αποχωρείς απο έναν αγώνα τον οποίον μπορεί να έδινες και να κέρδιζες. Η ΦΙΣ αποτελείται απο άτομα τα οποία δεν έχουν προηγούμενη πολιτική εμπειρία και τα στελέχη της τώρα «πλάθονται». Είναι σίγουρο ότι κάποια λάθη που γίνονται τώρα λόγω απειρίας θα σταματήσουν να γίνονται στο μέλλον. Θεωρώ ότι η αποχώρησή σου έγινε εν θερμώ και περιμένω να δώ τον Θοδωρή Καραουλάνη, με τον οποίο έχω πολλές κοινές απόψεις, πίσω στο κόμμα.

  6. αγαπητοί φίλοι, σας ευχαριστώ πολύ όλους για τα σχόλιά σας και τα καλά λόγια. Ένα από τα μεγαλύτερά μου «κέρδη» σε αυτή τη – λίγο περισσότερο από 2χρονη – προσπάθεια είναι ότι γνώρισα, είτε από κοντά είτε διαδικτυακά, πολλούς αξιόλογους, ικανούς και ενδιαφέροντες ανθρώπους. Και ελπίζω να διατηρήσω με όλους σας την επαφή.

  7. @Διονύσης: το θέμα του τρόπου έκδοσης και του ύφους των δελτίων τύπου έχει τεθεί από πολλά μέλη, με κάθε ευκαιρία, και σε απλές συζητήσεις και σε θεσμικές διαδικασίες. Όταν δεν καταφέρνεις να αλλάξεις κάτι που θεωρείς λάθος, αρχίζεις να προβληματίζεσαι για το νόημα της συμμετοχής σου.
    Όχι Διονύση, δε συμμετείχα στην τελευταία ΔΕ ούτε σε κάποια άλλη ΔΕ, παρότι προτάθηκε η υποψηφιότητά μου, διότι έχω κάνει γνωστό από την αρχή πολλές φορές ότι διαφωνώ με τις καταστατικές προβλέψεις συγκρότησής της.

  8. @Αλέξανδρος: Ζητώ συγνώμη που δεν σου κοινοποίησα μέσω email την παραίτησή μου αλλά δεν είχα αποθηκευμένη τη διεύθυνσή σου. Η άποψή σου περί αγώνα στα όργανα είναι ορθή. Σου διαφεύγει όμως ότι προσπαθώ ήδη 2 χρόνια και στα όργανα και εκτός να περάσω μια διαφορετική προσέγγιση στο εγχείρημα αλλά δεν τα έχω καταφέρει – και αφήνω στην άκρη τους χαρακτηρισμούς που έχω δεχθεί περιστασιακά για αυτή μου την προσπάθεια. Σέβομαι όμως απεριόριστα την άποψη της πλειοψηφίας – όπως και αν προκύπτει ή συγκροτείται. Είναι σαφές ότι η απόφασή μου έχει υποκειμενικά-συναισθηματικά-εν θερμώ στοιχεία, το αναφέρω άλλωστε, αλλά όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν είναι τα μόνα. Τα πολιτικά ζητούμενα για τα οποία μάχομαι δεν εξαφανίζονται από την ατζέντα μου με την αποχώρηση, απλά θα βρούν άλλη διέξοδο έκφρασης, μέσα στην κοινωνία. Οπότε το πιθανότερο είναι να συναντηθούμε κάπου ξανά στην πορεία, μόλις αλλάξουν οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις.

  9. Βρε Θοδωρή, εγώ δέχομαι την στάση σου, και την σέβομαι, και θα μου λείψει η φωνή σου στην ΦΣ αλλά θα παρακολουθώ το ιστολόγιο σου για ιδέες και πολιτικό λόγο.
    Όμως στα δύο χρόνια που σε παρακολούθησα, στις συζητήσεις στο φόρουμ, και στο 2ο συνέδριο, δεν είδα ποτέ τις δικές σου θέσεις στο Μακεδονικό.

    Μπορεί να έχασα κάτι, αλλά θυμάμαι την κριτική σε ένα παλιό ΔΤ, τις συζητήσεις με την Ευγενία, αλλά δεν θυμάμαι να κατέθεσες ποτέ το σκεπτικό του ποιά θα πρέπει να είναι η θέση της ΦΣ. Είχε ανοίξει συζήτηση για προτάσεις για το 2ο συνέδριο, γιατί δεν κατέθεσες κάποια πρόταση;

    Και μου κάνει εντύπωση ότι δεν δέχτηκες να είσαι στην ΔΕ. Αν ήσουν δεν θα μπορούσες να παρέμβεις πιό αποτελεσματικά; Όλοι στην Δ.Ε. λαμβάνουμε και συζητάμε τα ΔΤ. Υπάρχει μεγάλη πίεση απο την επικαιρότητα, για γρήγορες αντιδράσεις. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ακολουθούμε το πρόγραμμα και τις αποφάσεις του συνεδρίου.

  10. Θοδωρή η αποχώρησή σου είναι ένα πλήγμα στην ΦΣ. Το θέμα δεν είναι μόνο οι θέσεις, αλλά και η προσωπική αξία του καθενός και σε αυτό θα λείψεις στην ΦΣ. Ακόμα και αν εγώ συμφωνώ με την επίθεση στον Σαμαρά. Και στην κυβέρνηση. Γιατί στόχος του καθενός μας – και δικός σου! – δεν είναι να του λιβανίζουν τα αυτιά με ό,τι του αρέσει να ακούει. Αλλά να ακούει την άποψη του άλλο με τον οποίο τον ενώνει ένας κοινός παρονομαστής, έστω και αν στα επιμέρους ζητήματα ή στην υλοποιήσή τους μπορεί να διαφωνεί.

  11. Θοδωρη συγχαρτηρια για την εντιμη σταση σου
    Εμένα προσωπικά δεν με ενδιαφέρει τόσο το περιεχόμενο της ανακοινωσης όσο το ότι βγήκε αμεσως μετα τον ανασχηματισμό. Θελω να γνωριζω εαν ειχε την συμφωνη γνωμη των μελων της Δ.Ε.

    ΥΓ Για τον εισαγγελέα επι χουντας Μαρκογιανάκη και τις κουμπαριες του με δολοφονους δεν λεει τιποτα η ανακοινωση;
    YΓ Το μονο σιγουρο είναι ότι θα συνυπάρξουμε και στο μελλον

  12. Θοδωρή λυπάμαι ειλικρινά για την αποχώρηση σου. Εύχομαι να εξακολουθείς να μας υποστηρίζεις, να μας συμβουλεύεις και να ασκείς και την κριτική σου . Εγώ πάντως, ως συντονιστής της ΠΚ Αθήνας θα εξακολουθώ να ζητώ την άποψη σου για τα σημαντικά θέματα που αφορούν την Αθήνα.
    Επιβεβαιώνω όσα γράφει ο Νίκος ότι όλα τα μέλη της ΔΕ ήταν ενήμερα για την ανακοίνωση. Δεν υπήρχε κάποια σημαντική αντίρρηση από μέλος της ΔΕ στην έκδοση του ΔΤ.
    Η άμεση αποστολή του ΔΤ στα ΜΜΕ είχε ως αποτέλεσμα δύο μεγάλες ειδησεογραφικές πύλες (το capital.gr και το press-gr) να δημοσιεύσουν τις θέσεις μας και να τις συμπεριλάβουνε μαζί με τις αντιδράσεις των αντιπολιτευτικών κομμάτων του κοινοβουλίου.

  13. Θοδωρή μην απολογείσαι επειδή δεν μου έστειλες email. Δεν τρέχει τίποτα. Αυτό με το οποίο διαφωνώ μαζί σου είναι η εκτίμηση σου ότι 2 χρόνια είναι αρκετά για να βγάλεις συμπέρασμα για ενα κόμμα όπως είναι η ΦΙΣ και ότι αφού δεν κατάφερες να αλλάξεις κάποια πράγματα σε αυτό το διάστημα, δεν θα τα αλλάξεις ποτέ. Θα συμφωνούσα με την αποχώρησή σου αν ήμασταν σε ένα κόμμα ηλικίας 10-15 ετών, αλλά η ΦΙΣ είναι σε προσχολικό στάδιο. Άλλωστε και εσύ παραδέχεσαι ότι το ζήτημα για το οποίο παραιτείσαι έχει τεθεί απο πολλά άτομα και θα ξανατεθεί. Σε ότι αφορά την τελευταία σου πρόταση στην απάντηση σου προς εμένα, αυτό το ήξερα ήδη, όμως απο το να επιστρέψεις στην Συμμαχία όταν κάποια πράγματα αλλάξουν, θα ήταν καλύτερα να έμενες και να τα αλλάζαμε μαζί. Αυτά 🙂

  14. Έλα, για να πάρεις καρέκλα πρέπει να αλλάξεις και το όνομα του blog, αυτό το «φιλελεύθερη» στον τίτλο θα σε φάει τελικά στη στροφή.

  15. Θοδωρή μόλις τώρα διάβασα τόσο το mail σου όσο και το post και πραγματικά λυπάμαι για την αποχώρηση σου από την συμμαχία. Μπορεί στο ζήτημα το οποίο σε οδήγησε στην αποχώρηση να έχουμε διαφορετικές απόψεις, αλλά ήσουν πάντα από τα στελέχη που είτε συμφωνούσες μαζί του είτε όχι έβγαινες πάντα κερδισμένος από τη συζήτηση.

    Αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι σχεδόν δύο χρόνια από την ίδρυση της ΦΣ αντί να μεγαλώνουμε χάνουμε το ένα στέλεχος μετά το άλλο και αυτό θα έπρεπε να προβληματίζει την ΔΕ.

  16. @ΒΠ, Δευκαλίωνα, Άκη, Βασίλη: ευχαριστώ πολύ.
    @ Νίκο: έχεις άδικο, θα επανέλθω
    @φολ: καλώς την και ας άργησε. Πες, πες κάτι θα μείνει, εεεε; Μη φας, έχει γλαρόσουπα…

  17. Λυπάμαι βαθύτατα για αυτή τη νέα αποχώρηση από τη ΦΙΣ του Θοδωρή (τον οποίο είχα τη χαρά να γνωρίσω στο 2ο συνέδριο)Η αποχώρηση του έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων σημαντικών αποχωρήσεων πράγμα το οποίο εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος.
    Ειδικότερα, υπάρχει σοβαρό ζήτημα με τις ανακοινώσεις.Προσωπικά δεν διαφωνώ με το περιεχόμενο της εν λόγω ανακοίνωσης.Αλλά δεν βρίσκω κανέναν ουσιαστικό λόγο να γίνεται επιλεκτική αναφορά στην είσοδο του Σαμαρά στη κυβέρνηση και στο Μακεδονικό.Γενικότερα η θέση που έλαβε η ΦιΣ στο Μακεδονικό (ασχέτως του αν συμφωνώ προσωπικά) προκαλεί μόνο προβλήματα (εσωκομματικά και όχι μόνο) και την θέτει στο περιθώριο.Από τη στιγμή μάλιστα που το συγκεκριμένο ζήτημα δεν βρίσκεται στην ατζέντα των προτεραιοτήτων που έχουμε θέσει, δεν υπάρχει κανένας λόγος να το προβάλλουμε τόσο έντονα.
    Υπάρχει βέβαια και ζήτημα ύφους των ανακοινώσεων. Πέρα από τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στα μέλη, γνωστοί μου που έχει τύχει να τις διαβάσουν μου επισημαίνουν ότι τους απωθεί η επιθετικότητα και η ειρωνία που αποπνέουν
    Παρόλα αυτά Θοδωρή θα ήθελα να επανεξετάσεις την απόφαση σου διότι πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο να βελτιωθούν τα πράγματα και διότι στο σημερινό πολιτικό σκηνικό η ΦιΣ είναι-καλώς ή κακώς- η μοναδική επιλογή.(ΦιΣ ή χάος για να παραφράσω και τον Στυλιανίδή …:-) )

  18. @joe dalton: μην παραφράζεις τον Στυλιανίδη, υπάρχουν καλύτεροι να ασχοληθείς… Όσον αφορά τα περί μοναδικής επιλογής, είναι αλήθεια για έναν συνεπή φιλελεύθερο – αρκεί να μην τον απωθεί η εκφορά του πολιτικού λόγου. Για μένα πάντως είναι σημαντική η διαφορά ψηφοφόρου/υποστηρικτή κόμματος και μέλους. Το μέλος οφείλει να συμπεριφέρεται ως στέλεχος, να μεταδίδει τα μηνύματα, να προάγει τις επίσημες θέσεις. Εγώ έτσι το έβλεπα και έτσι το έκανα, με τις διαφωνίες μου όπου υπήρχαν. Ευτυχώς, στη σημερινή εποχή τα κόμματα δεν έχουν το μονοπώλιο στην παραγωγή πολιτικής και στην πολιτική επικοινωνία. Νομίζω ότι θα βρω το δρόμο να υπηρετήσω τις ιδέες μου – και είμαι σίγουρος ότι θα συναντιόμαστε με το κόμμα στην πορεία.

  19. Φίλε Θοδωρή,με λύπησε ιδιαίτερα η απόφαση σου και πιστεύω πως η ΦΣ χάνει ένα από τα πιο αξιόλογα μέλη (ευτυχώς που είχαμε την τύχη να γνωριστούμε στην πρόσφατη διάλεξη για τη συνθήκη της Λισσαβώνα). Γενικά το ζήτημα του Μακεδονικού έχει προκαλέσει θύελλες συζητήσεων, αν και η πρόσφατη ανακοίνωση του κόμματος για τον αρνητικό ρόλο του Σαμαρά στην πορεία του Μακεδονικού είναι νομίζω ορθή.

    Ο κος Σαμαράς με την απόλυτη στάση του πιθανότατα στέρησε την Ελλάδα από τις δυνατότητες πολιτικών ελιγμών και την πρόωρη επίλυση ενός προβλήματος που μας έχει καταταλαιπωρήσει σαν χώρα. Αλλά φυσικά ο Σαμαράς δε λειτούργησε μονος του εκείνη την περίοδο: εξέφραζε συγκεκριμένες κοινωνικές τάσεις και αυτό δεν μπορεί να παραβλεφθεί. Ουδείς γίνεται «μακεδονομάχος» σε μια δημοκρατία ερήμην των ψηφοφόρων του.

    Κρίμα πάντως που ένα θέμα σαν το Μακεδονικό πρωταγωνιστεί στην κομματική συζήτηση σε βάρος άλλων οικονομικών ή πολιτικών (και ενώ βρισκόμαστε οικονομικώς ένα βήμα πριν την κατάρρευση).

  20. Το βασικό πρόβλημα στην λειτουργία του κόμματος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας είναι ότι κάποια «ανώτερα» στελέχη που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα και επαναπαυμένοι στον ναρκισσισμό τους δεν επικοινωνούν με την (μικρή αλλά ποιοτική) κομματική βάση, σχεδόν σε κανένα θέμα. Η δεξαμενή ιδεών, τα μέλη, η βάση, είναι ουσιαστικά παραγκωνισμένα, παρόλο που υπάρχουν μέλη από όλα τα επαγγέλματα και που έχουν ο καθένας ιδιαίτερες γνώσεις και την δυνατότητα αρκετά να προσφέρει από την θέση του.
    Ο Πρόεδρος αν και είναι καλή «πέννα», είναι απών από την πραγματικότητα, αφού ζει το matrix του στον κόσμο του Facebook και δεν εμφανίζεται σχεδόν πουθενά, εννοώ δημόσια. Δεν απαντάει στις ερωτήσεις μελών και σχεδόν θυμώνει όταν του κάνουνε καλοπροαίρετη κριτική. Το ίδιο και τα περισσότερα μέλη της ΔΕ.
    Παρόλο που το επίπεδο των μελών της ΦΣ όπως ανέφερα είναι υψηλό ή καλύτερα ανώτερο, δεν υπάρχει παρά ελάχιστη αξιοποίηση του.
    Ο Θοδωρής, αλλά και ο Διονύσης ήταν κεφάλαιο για την ΦΣ. Αφού είναι άνθρωποι με εμπειρίες και γνώσεις κοινωνίας. Είναι καταρχήν κοινωνικοί και αγαπητοί στο περιβάλλον τους, που είναι πολύ σημαντικό. Σε αντίθεση με κάποιους «θεωρητικούς» συνδυάζουν ιδανικά την θεωρεία του φιλελευθερισμού με την ελληνική καθημερινή πραγματικότητα. Διαθέτουν υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και τιμιότητα και οξυδέρκεια. Ο λόγος τους γραπτός και προφορικός είναι υψηλού επιπέδου.

    Δυστυχώς -κατά την άποψη- μου οι περισσότερες ανακοινώσεις δεν πιάνουν τον παλμό-σφυγμό των αναγκών της κοινωνίας. Το «Μακεδονικό» είναι η Αχίλλειος πτέρνα της ΦΣ και ας αργεί να το καταλάβει ο «ανώνυμος» συντάκτης της ανακοίνωσης.
    Η τελευταία ανακοίνωση για τον ανασχηματισμό έχει σαφώς θετικά στοιχεία, αλλά γιατί ασχολείται με τον Α. Σαμαρά, που ήταν το προηγούμενο διάστημα 5 ετών εκτός ευθύνης;;; Αντί η ανακοίνωση να ασχοληθεί με τους κ.κ. Αλογοσκούφη που ουσιαστικά απέτυχε ή με τον κ. Φώλια!!
    Έμεσα το συμπέρασμα μου είναι ότι η ανακοίνωση- δελτίο τύπου είναι γραμμένη από άνθρωπο «μητσοτακικού» περιβάλλοντος ή ανθρώπου που έχει απωθημένα με τον Α. Σαμαρά. (κακό να έχεις απωθημένα)
    Ο Α. Σαμαράς ήταν αυτός που απαξίωσε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος;;;
    Ας θυμηθούμε τότε τους κύριους Πάγκαλο (με το σκάνδαλο Οτσαλάν και τον Κόλ), ας θυμηθούμε τον Παπούλια που έκανε παρέα μαζί με τον Ανδρέα με τους Αραφάτ και Καντάφι. Ας θυμηθούμε τον Πρωθυπουργό- Υπουργό Εξωτερικών τον κ. Μητσοτάκη και τα ρεζιλίκια του στον «Θρίαμβο της Λισσαβόνας»..
    Ας θυμηθούμε τους υπόλοιπους υπουργούς Παπανδρέου με τα ζειμέκικα και Μολυβιάτη…
    Μόνο ένας αφελείς και άσχετος θα μπορεί να πιστεύει ότι ο Α. Σαμαράς ήταν στην δεκαετία του 90 αρχιτέκτονας της εξωτερικής μας πολιτικής.

    Θοδωρή συγνώμη αν σε κούρασα με το σχόλιο μου. Σου εύχομαι καλή επιτυχία σε ότι κάνεις.

    Φιλικά

    Παναγιώτης Τράντος

  21. Πολύ ενδιαφέρον το γκρουπ που ανακάλυψες Κώστα, ελεεινή θεματολογία – όπου μπερδεύονται ιστορικές ανακρίβειες, και ηλίθια θρησκευτική μισαλλοδοξία.
    Η ανευθυνότητα αυτών που το δημιούργησαν με το σκεπτικό που υπάρχει στο προοίμιο και το άφησαν να εξελιχθεί σε αυτό που περιέγραψα παραπάνω δεν περιγράφεται.
    Δεν έχουν καν την ευφυΐα να το σβήσουν ή να κάνουν moderate τα μέλη (κατά 80% Σκοπιανοί και Τούρκοι) και τα σχόλια.

  22. @ΧΠ: ευχαριστώ για το σχόλιο και τα καλά λόγια. και εγώ χάρηκα που γνωριστήκαμε στοι Συνέδριο και την εκδήλωση. Το πολιτικό ζήτημα ωστόσο δεν είναι αν είναι σωστή η μία ή η άλλη άποψη, αλλά το πως έχουμε διαπιστώσει ότι αυτή η άποψη μας εκφράζει συλλογικά. Επιπλέον, σε δεύτερο επίπεδο, όπως αναφέρουν πολλά μέλη της ΦιΣ, δεν κατανοεί κανείς εύκολα την αναγκαιότητα της ειδικής αναφοράς σε έναν πολιτικό που δεν είχε ως τώρα κυβερνητικές ευθύνες. Εκτός και αν επικοινωνιακά ο στόχος ήταν να παίξει η ανακοίνωση ειδικά για αυτόν τον λόγο, οπότε ξαναγυρνάμε πάλι στο γιατί επιλέχθηκε το συγκεκριμένο θέμα κριτικής (Μακεδονικό-Υπουργείο Εξωτερικών, συλλαλητήρια κλπ) αντί άλλων (π.χ. οικονομική πολιτική) που ήταν το ουσιαστικότερο – και φυσικά το κύριο θέμα του ανασχηματισμού.

  23. @ΠΤ: Παναγιώτη νομίζω ότι είσαι υπερβολικός και στην κριτική σου και στα καλά σου λόγια, για τα οποία σε ευχαριστώ. Όντως θεωρώ ότι το Μακεδονικό και άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι αχίλλειος πτέρνα της ΦιΣ, ακριβώς διότι σε αυτά τα θέματα δεν υπάρχει και κοινά αποδεκτή πολιτική κατεύθυνση σε ιδεολογική βάση και ως θέση αρχής στα φιλελεύθερα κόμματα διεθνώς. Οπότε και εμείς στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε την ίδια ασυναμία – και τις ίδιες αντιπαραθέσεις (οι συζητήσεις στο e-rooster είναι ενδεικτικές). Όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, νομίζω ότι η δική σου κριτική, ακριβώς επειδή ζεις σε αυτήν την περιοχή, πρέπει να προβληματίσει τη ΦιΣ ακόμη περισσότερο – έπρεπε να έχει γίνει από την εποχή της παραίτησής σου.

  24. @ΚΤ και ΔΚ: το συγκεκριμένο group στο facebook το γνωρίζω σχεδόν από τότε που μπήκα εκεί- και είχε μόνο 3 admins. Ωστόσο δεν έχω κανένα πρόβλημα με το εκφράζουν οι άνθρωποι την άποψή τους, ούτε να συνυπάρχω μαζί τους στον ίδιο πολιτικό χώρο, αρκεί να έχουμε έναν δημοκρατικό τρόπο λήψης αποφάσεων και αντιπαράθεσης/διαλόγου που θα βγάζει ένα αποτέλεσμα, το οποίο να είναι αποδοτικό και παραγωγικό.

  25. @Νίκο Χαραλάμπους: παρότι άργησα, επανέρχομαι στα ερωτήματα και την κριτική σου. Σου έγραψα ότι είσαι άδικος για έναν απλό λόγο: δέχθηκα σε πάμπολλες συζητήσεις και περιπτώσεις να μη θέσω το συγκεκριμένο ζήτημα απλά και μόνο για να υπηρετήσω το στόχο της κοινής πορείας χωρίς διαφωνίες. θεωρώ λοιπόν ότι είσαι άδικος όταν με εγκαλείς τώρα ότι δεν το έκανα. Οι θέσεις μου όμως ήταν γνωστές σε πολλά μέλη της ΔΕ – και σε όσους συνεχίζουν από την παλιά και στα περισσότερα από τα νέα. Στις συζητήσεις επί του θέματος ενεπλάκησαν και πολλοί άλλοι σύμμαχοι. Αντί λοιπόν να θέτεις θέμα στη ΔΕ γιατί δε συζητείται πολιτικά το συγκεκριμένο ζήτημα το θέτεις σε εμένα; Δεν είναι αλήθεια ότι από την προεκλογική περίοδο και μετά – και στο 2ο συνέδριο – επικράτησε η άποψη να μην ασχοληθούμε με ιδεολογικοπολιτικά ζητήματα διότι «έχουμε διακήρυξη – έχουμε πρόγραμμα – ας ασχοληθούμε με την οργανωτική δουλειά και της εξωστρέφεια»; Με εγκαλείς διότι έβαλα πιο πίσω τις διαφωνίες μου και υπηρέτησα, όσο μπόρεσα, αυτόν τον στόχο;
    Και σε παρακαλώ να μην σε εκπλήσσει το ότι δε δέχθηκα να είμαι στη ΔΕ. Στην ίδια αίθουσα δεν ήμασταν όταν άσκησα κριτική τόσο στο παλαιό όσο και στο νέο καταστατικό; Εκεί δεν είπα ότι αφού διαφωνώ με τον τρόπο συγκρότησης δεν μπορώ να συμμετέχω; Η στοιχειώδης συνέπεια αλλά και η προσωπική μου άποψη περί αποτελεσματικότητας επέβαλλε να μη συμμετέχω.
    Και επέτρεψέ μου να σημειώσω ότι αν ήθελα να είμαι στη ΔΕ για να «ακούγομαι» και να «συνδιαμορφώνω» τα ΔΤ θα το έκανα πολύ πιο αποτελεσματικά από μια απλή υποψηφιότητα. Αν θυμηθείς τον αριθμό των ψηφισάντων στο συνέδριο θα καταλάβεις ότι αν κάποιος πραγματικά ήθελε θα μπορούσε να το πάει αλλού. Επίσης σου θυμίζω ότι με δική μου αντίδραση μέσα στο συνέδριο άλλαξε η σταυροδοσία για την αναπλήρωση των μελών της ΔΕ. Στα θυμίζω αυτά για να αντιληφθείς ότι πρόθεσή μου δεν ήταν να επιβάλλω μια άποψη αλλά η ορθολογική, αποδοτική και δημοκρατική λειτουργία του κόμματος.
    Και μια τελική σημείωση: το ζήτημα δεν είναι να συμμετέχω εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος στην έγκριση των ΔΤ. Το ζήτημα είναι να φθάσει η ΦιΣ στο σημείο να μην παρουσιάζονται όλες αυτές οι αντιδράσεις. Και σε αυτό δυστυχώς χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, άλλο οργανωτικό μοντέλο, καλύτερα πολιτικά κείμενα. Δεν τα λέω τώρα, τα λέω 2 χρόνια – και τα επανέλαβα πάλι προ μόλις 2 εβδομάδων. Εύχομαι να το επιτύχετε…

  26. Πρέπει να σου πω ότι πραγματικά σε καταλαβαίνω. Ξέρω τι σημαίνει να πιστεύεις σε έναν πολιτικό σχηματισμό και αυτός να σε απογοητεύει. Θέλω να σου πω ότι στη κοινωνία, έξω από τα κόμματα (μικρα ή μεγάλα…) έχει καθαρό άερα, οπότε είναι εντάξει. Δυο λόγια μόνο για την ΦΙΣ, την οποία παρακολουθώ από την πρώτη μέρα της ίδρυσης της και δεν σου κρύβω ότι μου είχε προκαλέσει (αρχικά…) θετικές σκέψεις και το ξέρεις. Η απορία μου είναι πως γίνεται από τη μια να «κατηγορεί» τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ακρα Αριστερά για διάφορα θέματα (κρατισμό, επεισόδια, κ.λ.π.) και από την άλλη να ταυτίζεται πλήρως στον εθνομηδενισμό (από πότε οι φιλελεύθεροι έχουν… τροτσκιστικές απόψεις περί έθνους, πατρίδας κ.λ.π.), στον δήθεν αντιεθνικισμό. Μπορείς να μου λύσεις την απορία;

  27. @redpep: Αγαπητέ Μάκη, όπως σε όλα τα μεγάλα ιδεολογικά ρεύματα, έτσι και στο φιλελευθερισμό υπάρχουν πολλές και διάφορες τάσεις . Πολλές φορές οι τάσεις μάχονται περισσότερο μεταξύ τους παρά με τον ιδεολογικό ή πολιτικό αντίπαλο. Κάποιες από αυτές τις τάσεις έχουν κάποια από τα χαρακτηριστικά που αναφέρεις (για να προλάβω άλλους σχολιαστές, αξίζει να επισκεφθείτε την κόκκινη πιπεριά για να αντιληφθείτε τί εννοεί). Πολλές άλλες όχι. Στη δική μας περίπτωση, της ΦιΣ, υπάρχουν τα ίδια θέματα. Τα οποία πολλές φορές ξεκινούν από το περιεχόμενο που δίνει ο καθένας στους ορισμούς. Ωστόσο ειλικρινά δε νομίζω ότι το κόμμα συνολικά χαρακτηρίζεται από «εθνομηδενισμό» ή «δήθεν αντιεθνικισμό». Αν το πίστευα θα είχα φύγει πολύ νωρίτερα. Σαφώς υπάρχουν άνθρωποι που δεν πιστεύουν σε έθνη, αλλά αυτό ειλικρινά δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για ένα κόμμα. Σημασία έχει η πολιτική πρόταση που εκφράζεις, η πολιτική σου πρακτική και οι δράσεις σου. Κανένα σοβαρό ιδεολογικό κείμενο δεν βγήκε από κόμματα αλλά από διανοούμενους. Τα κόμματα έρχονται να παράξουν πολιτική πρακτική, βασισμένα σε ιδεολογικά οπλοστάσια, διαβάζοντας τις ανάγκες κάθε κοινωνίας…

  28. Θεοδωρε
    οταν εχεις ενα θεσμικο ρολο εισαι προεδρος της φις και γραμματεας δεν γραφεσε
    σε ομαδα ελληνων που ονομαζει τη φυρομ δημοκρατια της μακεδονιας.ουτε πολιτικα νηπια δεν πεφτουν σε τετοιες γκαφες.Ποσο μαλλον που εχει με δελτιο τυπου η φις υποστηριξη τις πρωτοβουλιες του κ.Νιμιτς για λογικη και δικαιη λυση
    στο Μακεδονικο.Εχουμε μια παραιτηση μελους της ΔΕ και εμεις δεν ξερουμε τιποτε
    http://en-gb.facebook.com/photo.php?pid=922556&op=1&o=all&view=all&subj=5478654095&aid=-1&oid=5478654095&id=594261465 εχει πεσει μουγκαμαρα ενα βημα μπροστα δυο πισω.Οργανωτικα προβληματα που λυνονται σε συνεδριο εμας μας ειχαν να πουμε ναι σε ολα.εχουμε αποφασισει να δωσουμε προσοχη σε κυρια προβληματα
    της ελληνικης κοινωνιας και εμεις βγαζουμε το κομπεξ μαςμε καυτες πατατες,
    που φερνουν μονο αναστατωση στην προσπαθεια μας.

  29. Θοδωρή, μέσα στο φόρουμ της ΦΣ υπήρξαν και άνοιξαν πολλές συζητήσεις για αυτό το θέμα και συμμετείχες.
    Εγώ μπορώ να θυμηθώ 3 περιόδους που αναπτύχθηκε το θέμα.
    Απο την μεριά μου κατέθεσα ένα εξασέλιδο κείμενο μέσα στο φόρουμ σαν ένα προσωπικό προσχέδιο θέσεων.
    Ολα αυτά δεν μείωσαν την εξωστρέφεια του κόμματος και θέλω να πιστεύω ότι δεν μείωσαν την προσωπική μου εξωστρέφεια και δράση.Αν ήξερα που ήταν ο Θοδωρής πάνω στο θέμα θα ήξερα αν συμφωνώ ή διαφωνώ μαζί σου. Ποτέ δεν πίστεψα ότι δεν πρέπει να εκφραστεί μία θέση πάνω σε οποιοδήποτε ζήτημα. Ή να δημιουργηθεί μία συζήτηση ή μία αντιπαράθεση.

    Και αν ηταν τόσο σημαντικό για σένα στο βαθμό που οποιαδήποτε αναφορά γινόταν στο θέμα για το οποίο θα την θεωρούσες αποκλίνουσα απο την θέση σου, θα έθετες θέμα συμμετοχής σου στην ΦΣ, θα έπρεπε μέσα στο Συνεδριο να καταθέσεις κάποια πρόταση για την τροποποίηση του προγράμματος ή έστω για μία συμφωνημένη αποχή απο το θέμα.

    Βεβαίως και δεν χρειάζεται να μου θυμίσεις τί έκανες στο συνεδριο το θυμάμαι, και σε θάυμασα, και είχα μία κρυφή επιθυμία να οργάνωνες εσύ ένα απο τα επόμενα συνέδρια.
    Η γνώση σου επι των διαδικασιών και ο αντίληψή σου στα θέματα είναι σπάνια.

    Τώρα το αν θα υπάρξει εποχή που:

    ….να φθάσει η ΦιΣ στο σημείο να μην παρουσιάζονται όλες αυτές οι αντιδράσεις.

    Η γνώμη μου είναι ότι πάντα θα υπάρχουν αντιδράσεις,

    Τώρα αν η απάντηση είναι η αποχώρηση, όπως ανέφερα πέρα απο κάποια ερωτηματικά και απορίες, η στάση σου είναι συνεπής και την δέχομαι, και χωρίς να γνωρίζω σίγουρα , πιστεύω ότι όλους μας (μέλη και μη), μας έχει προβληματίσει η αποχωρησή σου.

    Η αλήθεια είναι όμως ότι πολλοί άλλοι που αποχώρησαν παραιτήθηκαν χωρίς να υποδείξουν κάποιο εναλλακτικό και πειστικό μοντέλο λειτουργίας και δράσης της ΦΣ
    Αυτό είναι άλλη συζήτηση

  30. Τώρα το πήρε το μάτι μου, οπότε απαντώ ελαφρώς εταιροχρονισμένα.

    Υποθέτω πως το «πρόβλημα» της περιστασιακής διάστασης απόψεων ανάμεσα στα μέλη της ΦιΣ, τόσο μεταξύ τους όσο και μεταξύ αυτών και των γενικότερων γραμμών που προσπαθεί να ακολουθήσει η ΦιΣ, είναι γνωστό εξ’ αρχής.

    Είναι φυσιολογικό σε ένα φιλελεύθερο κόμμα που αποτελείται από φιλελεύθερα μυαλά, να παρουσιάζονται συνεχώς διαστάσεις απόψεων. Δεδομένου ότι ανάμεσα στα μέλη και τους λοιπούς συμμάχους, υπάρχουν άνθρωποι από διάφορους πολιτικούς χώρους, είναι λογικό ανά καιρούς να υπάρχουν και διαστάσεις απόψεων. Προσωπικά κι εγώ διαφωνώ, σε πολλές επίσημες θέσεις ή Δελτία Τύπου. Αυτό όμως είναι μία φυσιολογική εξέλιξη, η οποία λογικό είναι να συνεχίσει. Δεδομένου μάλιστα, ότι τα υπόλοιπα κόμματα είναι μακράν εκτός του ιδεολογικού πλαισίου ενός ανθρώπου με φιλελεύθερες ιδέες, θεωρώ ότι είναι σημαντικό να υπάρχει συσπείρωση γύρω από έναν στιβαρό άξονα, παρά αποσύνθεση γύρω από διάσπαρτες ιδέες.

    Δεν βρίσκω κάτι μεμπτό σε αυτό, εκτός ίσως από ορισμένα προβλήματα που ενδεχομένως να δημιουργηθούν στον επικοινωνιακό τομέα. Όσον αφορά την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα της ΦιΣ, μάλλον είναι τιμητικό να είναι ανεκτή μία τέτοια διάσταση απόψεων, καθώς ο κεντρικός άξονας παραμένει κοινός και εκφράζει πάντα τον φιλελευθερισμό.

    Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει πιο φιλελεύθερη αντίληψη από τον σεβασμό του δικαιώματος που έχει κάθε σύμμαχος είτε να παραμείνει είτε να αποχωρήσει από το κόμμα. Ελπίζω, όπως είπες κι εσύ, κάποια στιγμή οι πορείες οι δικές σου και της ΦιΣ να ξανασυναντηθούν κάποια στιγμή.

Σχολιάστε